Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

Hoe schilderijen inlijsten?

U hebt eindelijk het schilderij van uw dromen besteld en nog voor de levering heeft u al een idee van de kamer waar u uw doek wilt plaatsen. Maar één detail ontgaat u betreffende deinlijsting hoe doet u dat? Essentieel om uw kunstwerken te etaleren en tegelijkertijd te beschermen tegen vocht en licht. Hoe maak je een frame? Hier is een uitgebreide gids voor het perfect inlijsten van uw schilderijen.

Waarom een tabel inkaderen?

Ten eerste moet u weten dat er verschillende redenen zijn waarom steeds meer kunstliefhebbers een schilderij in hun huis willen laten tronen. Ten eerste wordt het doek gebruikt om een woonruimte te verfraaien, om de muren van het huis te verfraaien en om meer charme te brengen in een openbare plaats of privé-ruimte. Geïnstalleerd in de woonkamer, is het bron van discussie tussen eigenaar en gasten, dit is de tweede reden om te investeren in een kunstwerk als het schilderij.

Het kopen van een schilderij of beeldhouwwerk is bovendien een aanmoediging of steun aan het werk van kunstenaars om nog maar te zwijgen van het feit dat het u in staat stelt uw vermogen te diversifiëren. Kunstwerken stijgen immers voortdurend in waarde, wat betekent dat hun aankoopprijs jaar na jaar stijgt. Afhankelijk van uw middelen kunt u uw eigen collectie samenstellen en deze huren van een museum of eenkunstgalerie.

Daarnaast wordt de aankoop van een schilderij ook ingegeven door de wens om een familielid of collega een origineel cadeau te geven ter gelegenheid van zijn of haar verjaardag, huwelijk of tijdens de eindejaarsfeesten. Het behaagt altijd degene die het ontvangt. Een schilderij dat aan de muur hangt, wordt echter blootgesteld aan stof, vochtigheid en warmte. Deze kunnen uw werk beschadigen, vooral als het niet beschermd is door een kwaliteitsbekleding. Tegelijkertijd kunt u met inlijsten een schilderij verfraaien of verfraaien. Het is ook een middel om de samenstelling ervan af te bakenen.

Een expert inhuren of zelf inlijsten?

Het inhuren van een professionele lijstenmaker is waarschijnlijk de beste optie om te profiteren van een op maat gemaakte lijst die uw werk kan sublimeren. De deskundige heeft immers een opleiding op dit gebied gevolgd en heeft al meer dan eens frames gemaakt voor andere cliënten, zodat hij elke situatie aankan. Bovendien heeft een lijstenmaker alle noodzakelijke in huis om een chique lijst te maken, om nog maar te zwijgen van het feit dat hij u kostbare tijd bespaart tijdens dit project.

Basically, if you are a beginner in the world of DIY, hiring a professional framer is the most recommended option. However, the services of such an expert require preparing a more or less large budget. Als je de middelen hebt, zal het probleem zich niet voordoen. Anders blijft het zelf inlijsten van uw schilderij de beste beslissing, maar om in zo’n operatie te slagen, moet u alle nodige materialen verzamelen, de roede, de lijst en de kleur ervan goed kiezen.

Het inlijsten van een schilderij: welk type lijst te kiezen?

Voordeel van een Amerikaanse zaak

De meeste professionele lijstenmakers raden deze manier van inlijsten aan om verschillende redenen. Allereerst is de Amerikaanse doos strong eenmaal in elkaar gezet. Het beschermt uw schilderij doeltreffend tegen schokken en vervormingen waardoor uw werk jarenlang in goede staat kan blijven. Tegelijkertijd is dit type inlijsting zeer populair in de grote musea van de plaats vanwege zijn eenvoud. Natuurlijk is het een eenvoudig op te zetten sober frame dat het mogelijk maakt het doek te verfraaien zonder de show te stelen.

Het frame en de onderzetter

u ziet een reeks werken in zwart op een witte achtergrond, ingelijst in glazen lijsten met witte randen en tentoongesteld op een witte muur
De glazen lijst wordt veel gebruikt voor tentoonstellingen van hedendaagse werken

U kunt kiezen uit verschillende inlijstingen, de populairste is de klassieke inlijsting. Deze heeft het voordeel dat hij geschikt is voor elk type foto (modern of hedendaags) en is gemakkelijk te maken. Het andere type lijst dat de voorkeur geniet van kunstliefhebbers is de American box. Dit laatste is een soort lijst voor iedereen met een groot schilderij of werken op groot formaat. Bovendien is hij geschikt voor zeer dikke doeken.

.

Naast de klassieke lijst, de Amerikaanse doos, is ook de onder glas een betere oplossing voor het inlijsten van uw schilderijen. Het bestaat uit klemmen om alles op zijn plaats te houden, een beschermend glas en een stijve vezelplaat. Het voordeel van dit type frame is dat het ervoor zorgt dat u een snel werk krijgt, zelfs een beginner kan het gebruiken om zijn werk te verfraaien. Als u voor deze oplossing kiest, moet u er echter voor zorgen dat u een glas koopt dat uw schilderij tegen de zonnestralen beschermt. Op die manier is uw werk zo lang mogelijk beschermd.

Het voordeel van dit type rubriek

De onderzetter heeft het voordeel dat hij snel is, hij is gemakkelijk te demonteren en beschermt schilderijen doeltreffend. Maar ondanks de vele voordelen heeft de achtbaan ook een paar nadelen. Ten eerste is het niet geschikt voor grote werken. Ook is de onderzetter, in vergelijking met een conventioneel frame, niet sterk.

De hoofdsleutel en de Marie-Louise

picture framing how-to. potplanten, decoratieve elementen en een ingelijste foto worden op een witte plank geplaatst
De lichte kleur vergroot het getoonde werk

Het passe-partout is ook een eenvoudige optie om een schilderij in te lijsten en te accentueren, maar als u voor deze oplossing kiest, zorg er dan voor dat u een zuurvrij karton kiest. Er worden inderdaad verschillende soorten karton op de markt aangeboden voor matten en sommige daarvan zijn samengesteld uit zuren die de werken kunnen beschadigen, ongeacht hun aard. Het is aan u om de juiste keuze te maken, maar als u geen inspiratie hebt, kunt u het beste advies inwinnen bij de experts.

Welke kleur moet ik kiezen? Lichte kleur is waarschijnlijk het beste, omdat het het werk groter doet lijken. Andere keuzes zoals dark card blijven ook een goed alternatief. Wat het te kiezen type mat betreft, hangt alles af van het te bereiken doel. Op de laatste plaats komt de Marie-Louise, deze is bedoeld voor beschilderd doek. Het beschermt de werken effectief tegen vocht, licht en andere elementen die ze kunnen beschadigen of vervagen.

Basically, you have a multitude of options for framing your paintings, the important thing is to find the model that fits your decorating style. Als u het type lijst hebt gekozen, moet u nu nadenken over de kleur van de lijst.

De kleur van het frame

De keuze van de kleur van het frame is belangrijk voor elke actie en op dit punt, is het raadzaam de minst dominante kleur te kiezen om geen verwarring te scheppen voor het oog. Ook hier is wit een veilige keuze, omdat het goed past bij elke kleur verf en het werk een chique uitstraling geeft. Wie dat wil, kan ook kiezen voor zwart, vooral als het in te lijsten schilderij wordt gedomineerd door de lichte kleur.

Het gereedschap dat nodig is om een tafel in te lijsten

Een professionele lijstenmaker staat in zijn werkplaats voor een wand met verschillende lijsten. Een hand rust op een kozijn in wording, de andere hand op een rekenmachine met een groen potlood tussen 2 vingers. hij is in zijn blauwe werkkleding.
Een lijstenmaker heeft al het nodige gereedschap voor een succesvol en professioneel resultaat

Zoals hierboven is benadrukt, is het inschakelen van een ervaren lijstenmaker de beste manier om van een geslaagde lijst te genieten. U kunt echter om uw eigen redenen besluiten zelf een dergelijk project op u te nemen. In dit geval hebt u wat gereedschap en materiaal nodig. Een van de vele is de snijmat. Met dit laatste kunt u het werkoppervlak beschermen om te voorkomen dat het tijdens het werk wordt beschadigd. De keuze hangt af van het te beschermen oppervlak, in elk geval vindt u wat u nodig hebt in de winkels voor kunstenaars- en inlijstmateriaal.

Daarnaast de snij liniaal. De snij liniaal, ook bekend als de zware liniaal van de lijstenmaker, wordt gebruikt om dik papier en karton veilig te snijden. Het heeft verschillende snijkanten en is geschikt voor vele knutselactiviteiten. De volgende meest voorkomende soort papier en karton is de snij liniaal. Een professionele of beginnende hobbyist zal deze materialen onvermijdelijk nodig hebben om zijn werk in te lijsten en zoals u reeds weet, karton met zuur is niet aan te raden. Anders loopt u het risico dat uw werken snel achteruitgaan.

.

Om zeker te zijn van het beste product, gaat u naar een expert. Hij of zij kan u adviseren over het juiste karton voor uw project, per slot van rekening zit hij of zij al jaren in het vak. Daarnaast hebt u ook nodig houten strips, houtlijm, een lijst, een borstel, een bodem, plastic hoeken en een verstekbak.

De 45 en 90° snijgereedschappen

Naast de loopmat, de snijliniaal en het zuurvrije karton hebt u ook de 45 en 90° snijgereedschappen nodig. Deze zorgen ervoor dat u mooie sneden krijgt en niet te vergeten dat ze allemaal recht zullen zijn. Daarnaast is een vierkant ook handig als u uw foto’s zelf wilt inlijsten. Meer in het bijzonder kunt u er de meting van hoeken mee berekenen. Hoeksjablonen, hout en aluminium zullen ook nuttig zijn voor het inlijsten van een schilderij.

Wat de aankoop van deze producten betreft, hebt u de keuze om naar gespecialiseerde winkels te gaan, vooral als u de tijd hebt. Anders blijft online kopen de beste optie. U moet echter zeker zijn van de kwaliteit van het gereedschap voordat u de aankoop sluit, omdat niet alle online verkoopsites betrouwbaar zijn.

Stappen om elk type frame te maken

Klassieke inlijsting, Amerikaanse kist… hier zijn de te volgen stappen om een geslaagde inlijsting te maken en uw schilderijen te etaleren.

De klassieke opstelling

Op de eerste plaats is het inlijsten van een schilderij geen eenvoudige klus. U moet eerst het ideale frame kiezen en een frame maken met schone binnenhoeken. Dit vergt niet alleen tijd en ervaring, maar ook energie. Daarom is het raadzaam een lijstenmaker in te schakelen als u twijfelt. Als u er echter voor kiest het frame zelf met houten stokken in elkaar te zetten, moet u eerst de maten opnemen. U moet de lengte en breedte van de plank nauwkeurig berekenen en deze aan de houten strips bevestigen.

De tweede stap is het snijden van de eetstokjes volgens de genomen maten. De verstekbak is nuttig bij deze operatie, maar het is raadzaam om waakzaam, oplettend en delicaat te zijn. Laat je niet afleiden, heb geen haast, concentreer je en neem alle tijd die je nodig hebt. Plaats de staaf in de verstekbak en zaag hem af om de gewenste hoek te verkrijgen (45 of 90°). Zodra dit gedaan is, zet u elk stokje in elkaar met behulp van de plastic hoekjes. Gebruik vervolgens de houtlijm om ze aan elkaar te plakken.

Beschilderen of vernissen van uw product

Laat het product een paar minuten in de buitenlucht staan totdat alles droog is. Verf vervolgens de stokjes, de keuze van de verfkleur is aan u. Bovendien kunnen degenen die de eetstokjes niet wensen te verven, ze vernissen volgens de aanwijzingen die op elk type eetstokje staan. Laat ze drogen en zet het voorgesneden glas in de grondverf. Plaats dit vervolgens in het gevormde frame, gevolgd door de matras, de plank en tenslotte de achtergrond.

Om het bord op zijn plaats te houden, is het raadzaam het lichtjes op de achtergrond te lijmen. Bevestig kleine spijkertjes aan de achterkant van het frame, zodat het hele product op zijn plaats blijft. Maak ten slotte de banden vast en verbind de touwtjes die nog aan de achterkant van het product zitten. Het inlijsten van uw foto is klaar, u kunt hem nu bevestigen aan de muur van uw keuze.

Hoe hoog moet u uw tafel plaatsen?

Een tafel moet op de juiste hoogte worden opgehangen. Concreet moet er ongeveer eenhonderdvijftig centimeter tussen de vloer en het midden van uw kunstwerk zitten als de muur leeg is. Als u het boven op de TV, de bank of het dressoir wilt plaatsen, moet de hoogte tussen het meubel en het schilderij meer dan 50 cm zijn. Op de schoorsteenmantel heeft u ongeveer 30-40 cm nodig tussen de twee producten.

Welke oplossing moet je kiezen om je lijst op te hangen

?

een in het rood geklede vrouw houdt een hamer in haar rechterhand en een spijker in haar linkerhand, die ze tegen een muur houdt. ze heeft schilderijen opgehangen en is bezig een nieuw schilderij op te hangen
Het ophangen van een schilderij is een voor iedereen toegankelijke handeling

Er zijn verschillende oplossingen op de markt. De eerste is de cimaise, die zeer populair is in musea. De cyma maakt het niet voor niets mogelijk kozijnen op te hangen zonder gaten in de muur te maken. Bovendien maakt dit type installatie het mogelijk de schilderijen op te hangen of te exposeren in om het even welke positie en de decoratie te organiseren zoals men wenst. Tegelijkertijd is het zeer betaalbaar en de installatie ervan vereist geen tijd of verschillende gereedschappen.

De andere mogelijke keuze is de haak, deze wordt aangegeven aan kunstliefhebbers die op zoek zijn naar een eenvoudige oplossing om hun schilderij te repareren. Er zij echter op gewezen dat het gebruik ervan boren in de muur vereist. De voordelen? Hij is geschikt voor elk type muur (gipsplaat, beton, enz.) en is verkrijgbaar in verschillende modellen. Inderdaad, u vindt op de markt grote en kleine haken, de keuze hangt af van de grootte van uw frame.

Voor meer informatie, bekijk ons artikel over hoe een foto op te hangen.

In welke kamer van het huis uw schilderij te tonen

.

Voor degenen die het niet weten: foto’s mogen niet in kamers met een hogere luchtvochtigheid worden geplaatst. Bovendien moet zonlicht worden vermeden omdat het warmte produceert. Dit kan uw kunstwerk vergelen of beschadigen. Zo moeten veranda’s of ramen die te dicht bij het licht staan worden vermeden. In dezelfde zin is het aan te raden een frame te installeren in de buurt van apparaten die veel warmte produceren, vooral in koelere perioden, namelijk: een open haard en een kachel.

Ook moet worden vermeden schilderijen in de keuken of in niet-geventileerde ruimten te plaatsen. Anders zal uw werk snel beschadigd worden.

Welke kamer is meer geschikt voor tafels?

Het kantoor, de woonkamer, de gang en de slaapkamer van de kinderen of de ouders. Wie wil, kan ze installeren in de inkomhal, de bibliotheek of het trappenhuis.

Hoeveel kost het om een tafel in te lijsten?

Het is moeilijk om het exacte bedrag voor een dergelijk project vast te stellen. Alles hangt af van de kwaliteit van het materiaal dat moet worden gebruikt (lijstwerk, hout, aluminium staven, enz.), de materialen en het gereedschap dat nodig is om het schilderij te maken of in te lijsten. Als u niet in de sector zit, kunt u zich het beste door een deskundige laten adviseren over een apparaat en u een prijsindicatie geven.

Dus met foto’s inlijsten hoe doe je dat?

In het kort, inlijsten is een onmisbare operatie om kunstwerken te beschermen tegen beschadiging door de tijd en om ze te verfraaien. Zo’n taak is niet gemakkelijk uit te voeren, want hij vergt tijd, energie en enige vaardigheden. De beste oplossing is om dit project voor te leggen aan een expert, hij zal in staat zijn om een frame te maken die uw schilderij effectief beschermt en ervoor zorgt dat het lang meegaat. Bovendien is hij in staat om elk type frame te maken, of het nu van metaal, hars, hout, glas of acryl is.

U kunt er echter ook voor kiezen uw eigen lijst te maken en uw schilderij te verfraaien. Om dit te doen, moet u eerst het frame kiezen, de kleur ervan, de beste wand en de vorige stappen volgen om het gewenste resultaat te krijgen.

Heb je ooit zelf met succes een schilderij ingelijst of heb je een professional ingeschakeld? Vertel ons over uw ervaring in de commentaren.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.