Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

7 ideeën voor een vintage woonkamer decoratie

U bent net verhuisd naar uw nieuwe huis en wilt graag dat kleine persoonlijke decoratieve tintje toevoegen dat uw huis uniek en naar uw beeld maakt? Waarom kiest u niet voor devintage stijl, die hyper-trendy is op het moment, en die een mooie retro sfeer aan uw woonkamer zou geven? Zo kunt u zich uitleven bij het kiezen van antieke meubels (bank, salontafel, boekenplank…), de kleuren die het best bij uw woning passen, de decoratievoorwerpen… kortom, een echte baan als ouderwetse binnenhuisarchitect! Je zult vast veel plezier hebben!

vintage woonkamer met Tabloide houten meubelen

Maar om te beginnen, weet u precies waar we het over hebben, als we het hebben over vintage stijl? Dit begrip kan naar vele codes verwijzen en raakt alle domeinen. In meubels, zullen we “vintage” noemen, de meubels eerder gemaakt in de jaren 50, 60 en 70 (en niet degenen die 20 jaar oud zijn en dus zou dateren uit het begin van de jaren 2000, zoals we soms kunnen lezen).

In dit artikel zullen we ons meer specifiek richten op de woonkamer: de woonkamer is immers de meest “bezochte” woonkamer in woningen, dus is het vaak de kamer die we als eerste kiezen om in te richten. Dan zijn er voor een vintage stijl woonkamer al heel wat elementen om rekening mee te houden! Als je eenmaal de basis van vintage decor onder de knie hebt, kun je natuurlijk een stapje verder gaan en deze decoratie uitbreiden naar het hele huis.

Omdat u zeer snel zult beseffen dat, aangezien deze decoratiestijl zeer gegeerd is, het aanbod dat ook is! Vele vintage ontwerpers hebben sublieme design stukken gecreëerd: Arne Jacobsen, Charlotte Perriand, Didier Delmas… om er maar een paar te noemen. Het is een veilige weddenschap dat je waarschijnlijk zult vallen voor een van hun woninginrichting! En dan hebben we het nog niet eens over de huidige decoratiewinkels die allemaal hele assortimenten meubels hebben die sterk geïnspireerd zijn op de vintage stijl: Ikea, Maisons du Monde, Habitat… u zult keuze te over hebben bij het kopen van uw nieuwe meubels.

.

Eerste idee: ga voor retro kleuren

Door je muren te schilderen

Voor een vintage woonkamer die deze naam waardig is, moet u in de eerste plaats spelen met de kleuren van uw muren. We hebben allemaal wel kleurideeën in ons hoofd die ons onmiddellijk terugsturen naar de vintage sixties style. Je weet wel, die zeer pop, zure kleuren, zoals in een goede oude Claude François video? Wij hebben het natuurlijk over bruin, oranje, geel, watergroene tinten, maar ook meer disco-tinten op basis van zilver, metaal, goud. Het palet is breed! Maar pas op dat je het niet overdrijft!

Deze decennia stonden nog synoniem voor weelde op alle gebieden, en een eetkamer of woonkamer kon al snel beladen zijn met een explosie van kleur.
Het is hier dus meer een kwestie van spaarzaam de retro-kant combineren met de meer actuele kant van je interieur, als je niet in een vintage museum karikatuur wilt vervallen en je kamer wilt verkleinen. Wij raden u dan ook aan om bijvoorbeeld één volledige muur te schilderen of om kleine accenten in uw woonkamer aan te brengen en daarbij te spelen met de grafische effecten van die tijd (cirkels, ruiten, ronde vormen…)

In plaats van of in aanvulling op verf, kunt u ook gebruik maken van beschilderd papier. Behang was destijds erg, zo niet overdreven, geliefd (daar kunnen we het allemaal over eens zijn), maar maakt nu een sterke comeback in woningen, vooral als decoratie van uw woonkamer. Veel merken bieden nu behang aan met een vintage stijl, maar smaakvol herontworpen.

Zoals met verf, is het de kunst om niet te overdrijven. U kunt uw behang bijvoorbeeld als een lijst aan de muur hangen, net boven uw bank, of alleen een verticaal behang aanbrengen om wat hoogte in uw woon-eetkamer te brengen.

Voor het retro decoreren kiezen we wandtapijten met geometrische, flower power, psychedelische of zelfs art deco patronen. Ook zeer trendy in behang, vintage Palm Springs waar zonsondergang tinten (roze, oranje) en hoge Californië palmbomen worden geassocieerd.

idee twee: ga voor vintage houten meubels


Het inrichten van je woonkamer in een vintage stijl betekent ook dat je hem moet inrichten: bank, boekenplank, fauteuils, salontafel… de lijst kan lang zijn, afhankelijk van de grootte van je interieur. Om ervoor te zorgen dat u geen decoratieve faux pas maakt, hoeft u maar één ding te onthouden: kies houten meubelen! En meer precies, meubels van het Scandinavische type voor een 100% geslaagde trendy inrichting.

Wat herkent u als Scandinavisch meubilair?

Een kleine kanttekening bij de retro Scandinavische stijl. Want als u geadviseerd wordt om houten meubelen te nemen, moet u natuurlijk niet zomaar een meubelstuk nemen met het risico dat u de verkeerde tijd krijgt. Stel je voor: een woonkamer geschilderd in oranje/gele tinten, knalbehang op sommige muren, en in het midden een houten ladekast in Louis Philippe stijl… dat zou helemaal verkeerd klinken! Daarom hebben we Scandinavische stijl gespecificeerd.

sandinavische stijl ladekast en fauteuil

De Scandinavische stijl is gewoon de beste manier om een vintage woonkamerinrichting te hebben en toch een strakke en functionele stijl in uw meubels te behouden. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze retrostijl in de jaren 1950 in de Scandinavische landen ontstaan en heeft hij het leven geschonken aan vele cultvoorwerpen en -stukken. Het is onmogelijk voor iedereen met ook maar de geringste belangstelling voor interieur design om niet bekend te zijn met de stoel van Arne Jacobsen, de fauteuil Verner Panton of de tafel van Saarinen. U herkent houten meubelen in Scandinavische stijl aan hun eenvoudige, functionele, no-nonsense kant. De gebruikte materialen zijn licht hout, vlechtwerk en riet. De poten van de meubelen zijn vaak cilindervormig en staan onder een hoek, wat de meubelen nog luchtiger maakt.

Meubels gebruikt of nieuw, ieder zijn meug

Het mooie van dit soort decor is dat het helemaal trendy is. U zult dus geen moeite hebben om nieuwe houten meubelen in Scandinavische stijl te vinden in eender welke winkel voor binnenhuisdecoratie, of het nu gaat om starters (Gifi, La Foirfouille…), middenklassers (Ikea, Maisons du Monde…) of meer high-end (Roche Bobois, Habitat, Cinna…).

En als u in de scharrelmodus bent om uw huis in te richten, is deze stijl een zegen voor uw portemonnee. Of het nu in ruilwinkels is, op rommelmarkten of op rommelmarkten… je vindt deze vintage meubelstukken overal! De gelukkigen zullen zelfs originele edities hebben die hun gewicht in goud waard zijn.

winkel gespecialiseerd in vintage artikelen

Derde idee: vintage jaren zestig stijl in uw keuze van home decor items

Een ander goed idee dat uw woonkamer zeker een origineel vintage tintje zal geven, is het aanschaffen van een aantal totaal retro decor items. Naast het Madeleine de Proust souvenir effect, houdt iedereen van de versleten look van het oude, licht beschadigde metalen of plastic voorwerp!

Hang een oud metalen of gerookt plexiglas armatuur aan het plafond van je woonkamer en je krijgt meteen de vintage retro stijl waar je zo naar verlangt, en bovendien heb je een mooi warm licht in de kamer.
Aan de muurkant kan een met spiegels bekleed paneel, bijvoorbeeld boven een enfilémeubel, het mooiste effect geven!

zon-vormige spiegel

Ronde spiegels met dikke, kleurrijke kunststof lijsten verdienen de voorkeur, of trendy spiegels in de vorm van een zon of een bloem met rieten takken. Ook oude filmposters uit die tijd kunnen de muren aankleden in totale harmonie met de rest van de elementen.

Bed gemaakt met geborgen pallets

Om uw planken te vormen, wees creatief! Pallets, houten kisten… alles kan worden omgetoverd tot meubels of boekenkasten, waarop u oude geborgen voorwerpen kunt komen uitstallen om het geheel te verfraaien: oude radio, keramische of metalen vazen uit de jaren 60, lampen… Als u regelmatig op vlooienmarkten komt, moet u zeker weten over wat voor voorwerpen we het hier hebben.

En vergeet de planten niet! Inderdaad, in de vintage jaren werden interieurs heel vaak opgefleurd met groene planten die bij de ramen werden geplaatst, op een speciaal meubelstuk of gewoon op de vloer.
Ten slotte is een van de trends die momenteel een hoge vlucht neemt voor vintage decor macramé, dit geweven wandornament op basis van knopen, vaak in witte tinten.
vintage stijl woonkamer met planten

We zien het inderdaad, bloeiend op alle muren van huizen, of het nu is om op te hangen en een bloempot te ondersteunen, of gewoon om een geborduurde sluier, als een beetje retro decoratie op een hoek van de muur van zijn woonkamer. Denk er eens over na voor uw decoratie (de meest vindingrijke onder u kunnen zich zelfs laten verleiden door een Do It Yourself tutorial)!

4de idee: voeg metaal en transparantie toe

Wie vintage zegt, zegt zeker houten meubels, maar ook metalen meubels en voorwerpen. Zoals we u in de inleiding vertelden, waren de jaren ’50, ’60 en ’70 ook de jaren van metaal, goud, glas, plexiglas en dit wordt weerspiegeld in de woonmeubelen van deze decennia.

Twijfel niet om een metalen meubel in uw woonkamer toe te voegen, het zal perfect passen bij het hout. Metalen meubelen uit die tijd kunt u herkennen aan de ronde lijnen, de armleuningen of de buisvormige poten van glanzend staal. Metalen salontafels, bijvoorbeeld, hebben vaak een blad van gerookt glas of plexiglas, er is geen betere manier om het vintage effect in uw woonkamer te bereiken.

Onder vintage liefhebbers, wie heeft niet die beroemde reusachtige bollamp willen kopen die je boven je sofa komt plaatsen? Je weet wel, die met een zware marmeren voet waarvan de metalen buisstructuur een cirkelboog vormt? Of die plank gemaakt van houten planken en een zwarte metalen structuur?

Het is een goed idee om er eens naar te kijken.

De twee materialen werken eigenlijk heel goed samen in een vintage woonkamerdecor, het zou zonde zijn om dat te missen.

Wat voorwerpen betreft, als u op zoek bent naar decoratie-ideeën voor uw woonkamer en u richt zich tot de vintage sixties stijl, zult u snel merken dat veel decoratieve elementen van metaal zijn gemaakt. Van kleine tafellampjes tot lichtschakelaars, vazen, fotolijstjes, kaarsenhouders, klokken… Onze grootouders hielden van geborsteld aluminium of glanzend roestvrij staal, en dat is te zien! Het is aan jou om de kleine goudklompjes te vinden die in je vintage woonkamer zullen opvallen.

5e idee: beperk je niet tot de jaren 60

Het is waar dat vintage vaak rijmt op sixties, maar er zijn andere, oudere retrostijlen die waanzinnig modern zijn. Het begin van de 20e eeuw bracht namelijk ook getalenteerde ontwerpers voort, op wie de vintage inrichting van vandaag sterk is geïnspireerd.

Deze soms over het hoofd geziene decennia kunnen u enkele super decoratie-ideeën voor uw huis opleveren, dus voel u vrij om wat onderzoek op het internet te doen. In de tussentijd, hier zijn een paar inspiraties die, in een snuifje, uw design interieur er goed uit kunnen laten zien.

Pluk je inspiratie uit de jaren 1920

Voor een snelle educatieve minuut, moet u weten dat we vintage associëren met de jaren zestig omdat dit decennium het begin markeert van de massa-industrialisatie van meubels en decoratieve voorwerpen. Maar in werkelijkheid stammen veel van de codes van wat wij graag “vintage” noemen uit de jaren twintig.

In de jaren 20 begonnen mensen die hun huis smaakvol wilden inrichten, te kijken naar concepten als Art Nouveau, Bauhaus. De strakke meubels, al dan niet Scandinavisch, waar we tegenwoordig zo van houden, ontstonden in dit decennium, dankzij deze ontwerpersbewegingen.

Het idee was om zowel de functionele aard van het object zelf aan te pakken, als een esthetisch en modern uiterlijk te behouden.

Als je een beetje geld hebt en op zoek bent naar een mooi vintage stijl meubel voor je woonkamer, kijk dan eens naar Charlotte Perriand, Le Corbusier, Marcel Breuer, je zult niet teleurgesteld zijn!

Draai ook naar de jaren dertig

De jaren dertig waren de periode die specialisten “Art Deco” noemen. De vintage decorating beweging bij uitstek, zal een geïnspireerde stijl in uw huis brengen, gemaakt van zowel symmetrie, minimalisme en grafische lijnen.

Het was in dit decennium dat, bijvoorbeeld, het gebruik van metaal en glas verscheen waarover u ons eerder vertelde. Wanneer u op zoek bent naar inrichtingsideeën of meubels, kunt u gerust namen van ontwerpers zoals Jean-Michel Frank of Renée Herbst googelen.

6e idee: alles is te vinden in meubelzaken

Omdat we niet allemaal kunstgeschiedenisfanaten zijn, niet per se de tijd hebben om onderzoek te doen naar deze of gene ontwerper of al onze avonden doorbrengen op tweedehands verkoopsites, is er één voordeel aan het leven in onze huidige tijd, en dat is dat vintage aarts-trendy is.

En wie boog-trendy zegt, zegt dat je je decoratieve goedheid voor je woonkamer in elke winkel en voor elk budget zult vinden.

Als u de sommige interieuradviezen hierboven opvolgt, en ook uw retro inspiratie uit merkcatalogi haalt, is het onwaarschijnlijk dat u een fout maakt in uw kleur- en ontwerpkeuzes.

Laat u leiden door de adviseurs in de winkel, zij kunnen u de deco-ideeën geven die perfect passen bij uw vintage retro-universum en uw wensen.

Ga verder door het hele huis te versieren

Als je eenmaal je stempel hebt gedrukt op je woonkamer-eetkamer, kunnen we je niet genoeg aanmoedigen om deze vintage stijl naar elke kamer in je huis te brengen!

Elke kamer is inderdaad een nieuw avontuur dat begint, terwijl u dezelfde ideeën volgt die we u in deze tekst hebben gegeven: als u begint aan een retro inrichting van uw keuken, zult u onvermijdelijk nieuwe kleuren, oude keukenvoorwerpen, retro posters willen toevoegen… Hetzelfde geldt voor de badkamer, die u kunt aanpassen met veel afgedankte voorwerpen!

Als ook jij het vintage interieurdecoratie avontuur hebt geprobeerd en het met ons wilt delen, laat dan gerust je tips en trucs achter in de comments van dit artikel, we zijn benieuwd naar alle ideeën die je in de praktijk hebt kunnen brengen voor een top retro inrichting!

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.