Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

Hoe hang je een zwaar schilderij op?

Decoreren is iets verfraaien, iets aantrekkelijker maken. Je kunt het interieur van je huis of kantoor verfraaien om het aan je smaak aan te passen. Veel voorwerpen zijn nuttig om te verfraaien, maar in een versierde kamer trekt één element de meeste aandacht: het schilderij.

Schilderijen worden gebruikt door veel mensen die hun interieur esthetischer willen maken. Het meest spectaculair is de manier waarop zware schilderijen aan de muur worden gehangen. Het is een klus die professionals en heel speciaal gereedschap vereist.

Welke apparatuur is er nodig om een zwaar schilderij op te hangen?

Om een zwaar schilderij met succes aan de muur te hangen, heb je bepaalde gereedschappen nodig. Deze hulpmiddelen zijn onder andere

 • een potlood
 • waterpas
 • hamer
 • metaaldetector
 • stud detector
 • deuvels ;
 • meetlint ;
 • snoer ;
 • boormachine met geschikte bits;
 • schroevendraaier
 • bevestigingshaken ;
 • ankerbouten.

Elk van deze gereedschappen speelt een unieke, speciale en belangrijke rol. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat je al deze gereedschappen hebt voordat je begint met het bevestigen van de plank. Anders loop je het risico dat je middelmatig werk levert.

Wat moet je doen voordat je het schilderwerk gaat repareren?

Allereerst moet je bepaalde dingen op hun plaats zetten en ervoor zorgen dat je het juiste gereedschap hebt voordat je het schilderij gaat repareren. Lees meer.

Het schilderij wegen

Allereerst moet je weten wat een zwaar schilderij is. Platen worden op basis van hun gewicht ingedeeld in drie categorieën. De eerste categorie weegt minder dan 5 kilo. Deze categorie staat bekend als lichtgewicht boards.

De tweede categorie weegt tussen de 5 en 10 kilo. Deze tweede categorie wordt de middelzware tafel genoemd. De laatste categorie weegt meer dan 09 kilo. Dit is de categorie zwaargewicht.

Het bord wordt gewogen met behulp van een balans. Het gewicht kan ook worden bepaald bij de aankoop van de plank. Als je de bevestigingen gaat kopen die je gaat gebruiken om het schilderij op te hangen, kijk dan goed naar de gewichten die op de verpakking staan. Zo voorkom je dat je betaalt voor gereedschap dat ongeschikt is voor de klus die je wilt doen.

Het gewicht bepaalt hoe je het schilderij ophangt. Voor het ophangen van een zwaar schilderij heb je speciale apparatuur nodig die past bij het gewicht. Het gewicht is ook van invloed op het gereedschap dat je gebruikt om het schilderij op te hangen.

De kwaliteit van de muur bepalen

Muren worden van verschillende materialen gemaakt. Er zijn muren van gips, gipsplaat, baksteen, tegels en andere materialen.

De muur waarop je het schilderij gaat bevestigen moet het schilderij kunnen dragen, vooral als het een zwaar schilderij is. Daarom is het essentieel dat de installateur over de juiste technieken en gereedschappen beschikt om het schilderij duurzaam en succesvol op te hangen.

Je moet jezelf ook de volgende vragen stellen. Kan de muur het gewicht van het schilderij dragen? Moet ik de muur versterken? Is de muur bestand tegen de bevestigingen die ik aanbreng? Het antwoord op elk van deze vragen vertelt je of het schilderij zwaarder zal zijn dan de muur of dat de muur het schilderij zal dragen.

De toekomstige positie van het schilderij op de muur bepalen

Het bepalen van de positie van het schilderij op de muur is heel belangrijk. Veel mensen maken de fout om het schilderij op zijn plaats te bevestigen en later te besluiten het te verplaatsen. Hierdoor moeten ze helemaal opnieuw beginnen.

Bij het kiezen van de positie van het schilderij kun je je het beste richten op de hoogte van het uitzicht. Het schilderij draagt alleen bij aan de decoratie als het in het zicht staat.

Bij zware schilderijen moet de installateur vaak gaten in de muur zagen, wat littekens achterlaat. Als je de positie van een schilderij verandert, beschadig je de muur meerdere keren. Zoek de precieze plek waar je je schilderij wilt ophangen en gebruik een potlood om het te markeren. Je kunt hiervoor ook plakband gebruiken.

Het ankerpunt markeren

Hier moet je het hoge niveau vinden waar je de foto wilt ophangen. Hierbij moet je rekening houden met het soort schilderij dat je wilt ophangen en de lijst. De lijst mag niet lager hangen dan het niveau dat je moet bepalen. De meeste schilderijen hebben een kabel aan de achterkant of een D-ring.

Als het schilderij een kabel aan de achterkant heeft, span deze dan zo ver mogelijk uit. Meet de afstand tussen het hoogste punt van de kabel en het hoogste niveau van het frame. Meet de afstand vanaf het laagste punt van je eerste markering en teken een X op dit punt. Je hebt nu het punt op de muur bepaald waar je gaat boren. Dit is waar je bevestiging komt.

Voor een foto met een D-ring of andere bevestiging, schat je de afstand tussen de bovenkant van de lijst en de ring. Breng deze afstand over naar de markering die je op de muur hebt gemaakt en markeer dit punt met een X in potlood. Je hebt nu gevonden waar de bevestiging moet komen. Om de afbeelding stabieler te maken, raden we aan om twee bevestigingspunten te maken.

Het tweede bevestigingspunt.

Het is mogelijk om de plank op twee punten te bevestigen. Dit is aan te raden als je een zwaar schilderij wilt ophangen. Als het schilderij een kabel heeft, houd dan het voorwerp vast op de plek waar je het wilt bevestigen.

Om ervoor te zorgen dat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld, moet de afstand tussen de twee punten aanzienlijk zijn. Meet de afstand tussen deze twee punten en markeer ze met een potlood. Je kunt hiervoor ook een stuk hout gebruiken. Elk uiteinde van het stuk hout zal in feite de locatie van elke bevestiging zijn.

Hoe bevestig je de foto aan de muur?

Als je deze voorbereidingen onder de knie hebt, kun je de foto aan de muur bevestigen. Het proces is niet altijd hetzelfde. Het kan verschillen afhankelijk van de aard van de muur. Er worden ook veel verschillende gereedschappen gebruikt om het schilderij succesvol op te hangen.

Bevestig het schilderij met behulp van de houten noppen op de muur

Houten pluggen worden aangetroffen op gips- of gipsplaatwanden. Het zijn de sterkste onderdelen van de muur. De noppen zijn in feite houten palen die ongeveer 40 cm uit elkaar staan en die worden geïnstalleerd wanneer de muur wordt gemaakt.

Daarom zijn dit de sterkste delen van de muur. Ze zijn daarom de ideale plek om een zwaar schilderij op te hangen.

Het nadeel van staanders zit hem in de plaatsing van het schilderij. Het hangt niet altijd waar je het wilt hebben. De beste oplossing is om een ophangsysteem met een rail te gebruiken, zodat het schilderij hangt waar jij het wilt hebben.

Je kunt de staanders gemakkelijk vinden met een staanderdetector. Je kunt ze ook gemakkelijk opsporen door zachtjes met je hand tegen de muur te tikken terwijl je het holle geluid hoort. Zodra het geluid anders is en de muur harder lijkt, dan ben je in de aanwezigheid van een staander. Maar let op: het is moeilijker om tapeinden te vinden in een gipsen muur.

Muurankers

Muurankers zijn een andere manier om schilderijen aan de muur te bevestigen. Het is het meest geschikt voor zware schilderijen en werkt perfect als de muur geen houten balken heeft. Het muuranker wordt rechtstreeks in de muur aangebracht. Het gebruik ervan geeft het schilderij totale stabiliteit en ongeëvenaarde duurzaamheid.

Je kunt kiezen uit verschillende versies, afhankelijk van het gewicht van het schilderij en de aard van de steun. Muurankers zijn verkrijgbaar in plastic en metaal. Het gebruik van elk moet voldoen aan specifieke gevallen. Plastic ankers worden aanbevolen voor het ophangen van middelzware schilderijen. Schilderijen die minstens 10 kilo wegen.

Plastic ankers kunnen geen schilderijen ondersteunen die te zwaar zijn. Metalen muurankers zijn ideaal voor het ondersteunen van zwaardere lijsten. Ze kunnen tot 15 kilo of meer dragen.

vue rapprochée sur des crochets posés sur une table. ils sont tous de sortes différentes et permettent d'accrocher un tableau plus ou moins lourd selon la taille.
Haken die passen bij het type schilderij

Knijpers en vlinderknijpers

Hetzelfde geldt voor Molly pegs, die in de muur steken. Ze worden vooral aanbevolen voor gipswanden vanwege hun hechtende eigenschappen. Je hoeft alleen maar het juiste gat te maken en ze te plaatsen. Vlinderankers zijn beter in staat om zware gewichten te dragen. Ze hebben een veer die achter de muur uitsteekt om het schilderij op zijn plaats te houden.

Ze zijn gemakkelijk te hanteren en het meest geschikt voor gipswanden. Om ze te gebruiken, boor je eerst een gat met dezelfde diameter als de gevouwen pin. Vouw vervolgens de vleugelvormige delen van de plug en steek deze in het gat. Je zult zien dat de vleugels zich aan de achterkant van het gat ontvouwen.

Nu hoef je alleen nog maar de haringen vast te draaien en je schilderij op te hangen. Gebruik zoveel mogelijk knijpers om het gewicht van het schilderij gelijkmatiger te verdelen. Dit geeft het schilderij ook een zekere stabiliteit.

Gipsplaatknijpers en vlinderknijpers zijn ook erg sterk voor het ophangen van zware muren. Ze werken volgens hetzelfde principe als de andere.

De ankerbout heeft twee pootjes die uitklappen zodra hij door de muur gaat. Deze twee pootjes helpen om het voorwerp dat aan de muur is bevestigd zeer lang te stabiliseren.

Schilderijophangsets met ophangrail en ophangkabel

Deze kit, ook wel bekend als een ophangsysteem, is het ideale hulpmiddel om zware schilderijen op te hangen. Het systeem bestaat uit kabels die aan rails zijn bevestigd. De rails worden aan de muur bevestigd. Haken worden gebruikt om de schilderijen aan de kabels te bevestigen.

Hoe werkt de fotolijstkit?

De fotolijstkit werkt volgens een heel eenvoudig principe. De kit is in feite een metalen profiel dat helemaal bovenaan de muur wordt geplaatst om de afbeelding te ondersteunen. Zodra de kit is geïnstalleerd, hoef je alleen nog maar je schilderij op te hangen. Je hoeft geen gaten in de muur te snijden of de muur te beschadigen. Schuif gewoon de stangen of hakenop het profiel.

Je kunt de manier waarop je je foto’s rangschikt veranderen. Het uiterlijk van de schilderijrail geeft je ook de mogelijkheid om zelf de haken of stangen te plaatsen die de foto’s met draden zullen ondersteunen.

Hoe bereid ik me voor op het bevestigen van de kit voor de schilderijreling?

Het idee achter dit systeem is om één schilderijrail aan de lijst te bevestigen en een tweede aan de muur in de tegenovergestelde richting. Je zult zien dat alles gemakkelijk in elkaar past. Op deze manier kan het schilderij niet meer verschuiven en blijft het stevig aan de muur bevestigd. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het schilderij perfect gepositioneerd is.

Met deze set hoef je je geen zorgen te maken over het gewicht van het schilderij. Dit systeem kan bijna 140 kilo gewicht dragen. Bovendien kun je de fotolijstset op elk type muur plaatsen. Je kunt ook de hoogte en de positie van de foto’s naar wens aanpassen.

Het voordeel is dat je ze maar één keer hoeft te installeren. Je kunt er efficiënt en effectief mee werken. Ze zijn echt een snelle, eenvoudige en praktische aanpak. Je foto is veilig als je deze kit gebruikt.

devant un mur blanc, une toile blanche est accrochée avec un kit cimaise qui consiste en 2 câbles suspendus qui retiennent le tableau.
Stoelrails kit

Muurhaken

Muurhaken zijn ook een betere manier om zware schilderijen op te hangen. Net als muurankers moeten deze haken in de muur worden geboord. Een haak kan tot 12 kg gewicht dragen.

Zodra het schilderij is opgehangen, kunt u een waterpas gebruiken om het werk te controleren. Let er bij het kiezen van de boor op dat deze past bij de muur en de afmetingen van de pluggen die je gebruikt. Gebruik een hamer om de verschillende onderdelen in de muur te slaan zodat ze het schilderij kunnen ondersteunen.

Klassieke montagebeugels

Deze beugels brengen weinig schade toe aan muren. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en te bevestigen. Beugels met twee gaten kunnen tot 20 kilogram gewicht dragen. Beugels met één gat kunnen tot 10 kg dragen en worden veiliger met schroeven op gipsmuren bevestigd.

Zorg ervoor dat je het juiste aantal schroeven gebruikt.

Op muren van baksteen, mortel of keramische tegels

De grootste moeilijkheid bij deze muren is boren, omdat ze vaak van beton zijn. Je moet voorzichtig zijn bij het kiezen van je gereedschap. Een gewone boor zal de klus niet klaren.

Kies in plaats daarvan voor speciale boren. Ga vervolgens op dezelfde manier te werk als bij een gipsen muur. Dit vereist iets sterker gereedschap. Maar dit soort muren zijn ideaal voor het ophangen van zeer zware foto’s.

Voor een wand met keramische tegels kun je plakband gebruiken om te voorkomen dat de boor wegglijdt. Gebruik plastic tikken als het schilderij wegglijdt of kantelt. Plaats ze in de verschillende hoeken van het schilderij en je zult zien dat het niet meer verschuift.

Lees ook: Hoe hang ik een schilderij op?

Een zwaar schilderij ophangen: samenvatting

Tot slot hangt het ophangen van een zwaar schilderij af van het soort muur en het gewicht van het schilderij. Hiervoor kunnen veel hulpmiddelen worden gebruikt, zoals haken, ankerbouten en andere. Maar deze hulpmiddelen zijn alleen effectief bij middelzware lasten.

Het beste hulpmiddel is en blijft de schilderijophangset met ophangrail, omdat het een aantal voordelen biedt. Het maakt het gemakkelijk om foto’s van elk formaat op te hangen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het gewicht.

Het kan worden geïnstalleerd zonder de muur te beschadigen en je kunt de lijst vervangen en de positie van de afbeelding naar believen aanpassen. Het systeem kan ook worden aangepast aan een breed scala aan wanddecoraties, om nog maar te zwijgen van de sterkte en duurzaamheid die het biedt.

Heb je ooit een zware foto opgehangen? Had je er moeite mee? Laat het ons weten in het commentaargedeelte.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.