Filters zichtbaar

De werken van Gauguin en Da Vinci illustreren twee verschillende en unieke periodes in de kunstgeschiedenis, variërend van de levendige, exotische kleuren van het post-impressionisme tot de ingenieuze meesterwerken van de Renaissance.

Er komen steeds meer eerbetonen aan Paul Gauguin. Deze voorloper van de moderne schilderkunst fascineert met zijn rijk gekleurde werken. Zijn schilderijen getuigen van zijn passie voor kunst van elders. In deze gids vertellen we je alles over de werken van deze grote post-impressionistische kunstenaar, en als je meer wilt weten over Leonardo da Vinci, kun je hier onze collectie da Vinci schilderijen raadplegen.

Hoe kies je een schilderij van Gauguin om je huis mee te versieren?

De werken van Paul Gauguin nodigen uit tot reizen. Ze tonen de artistieke ambitie van een schilder die oog had voor detail, verliefd was op het concrete en op de natuur. Zijn chromatische genialiteit kent zijn gelijke niet. Voor degenen die niet weten welke van zijn schilderijen ze moeten kiezen voor hun huis, zijn hier een paar ideeën:

  • Voor een originele decoratie

Gauguin maakte een aantal schilderijen. Christus in de Hof van Olijven (1889) is een van zijn opvallende werken. Zelfportret met een gele Christus (ca. 1890) en Zelfportret met een Nimbus (1888-1889) zijn ook populaire schilderijen van de kunstenaar. Deze werken zullen zeker in de smaak vallen bij liefhebbers van religieuze schilderijen. En wat je religieuze voorkeur ook is, ze zijn een geweldige keuze voor een originele decoratie.

  • Een stukje van de wereld thuis

Voordat hij schilder werd, reisde Paul Gauguin veel, eerst als zeeman en daarna als makelaar. De kunstenaar haalde veel inspiratie voor sommige van zijn werken uit de landen die hij ontdekte. De schilderijen die hier zijn gemaakt, zijn perfect om naar de uiteinden van de aarde te reizen zonder je huis te verlaten: Femmes de Tahiti (Op het strand) en het schilderij Fata Te Miti. Degenen met heimwee naar Frankrijk die elders wonen, zullen worden verleid door werken als La Seine vue du Pont d’Iéna en La Seine, à Passy.

  • Voor het plezier van eenvoudige decoratie

Een schilderij is een tijdloos decoratief element. Het heeft het bijzondere vermogen om een modern interieur te verfraaien. De gepassioneerde werken van Gauguin vormen hierop geen uitzondering. Ze zullen in de smaak vallen bij diegenen die er gewoon van houden om een interieur te versieren met schilderijen. Het belangrijkste is dat je niet de voorkeur geeft aan een werk met een bepaald thema van de kunstenaar. Je kiest een schilderij op basis van je artistieke smaak of je gevoelens.

In welke kamer kan een schilderij van Gauguin hangen?

Schilderijen van grote kunstenaars zoals Gauguin kunnen in elk deel van het huis worden opgehangen. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je succesvol wilt decoreren.

Het eerste is de grootte van het schilderij, die een grote invloed heeft op het visuele effect. Een groot schilderij zal natuurlijk zijn plaats vinden in de inkomhal of woonkamer. De tweede parameter waarmee je rekening moet houden, is de kleur. In het geval van Paul Gauguin moet je weten dat hij een schilder was die graag kleuren mengde. De meeste van zijn portretten blinken niet alleen uit door hun exotisme, maar ook door hun kleurenrijkdom. Deze werken vind je in drukke kamers zoals de woonkamer of slaapkamer.

In ieder geval is het belangrijk om het Gauguin schilderij in een kamer te plaatsen waar het bewaard kan blijven. De locatie bepaalt de levensduur van een kunstwerk. Als je het wilt tentoonstellen in een “vettige” kamer zoals de keuken, moet je het zo goed mogelijk beschermen. Dezelfde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen als je het verbod negeert om een schilderij in een kamer met een hoge luchtvochtigheid te plaatsen. Zorg er in de badkamer bijvoorbeeld voor dat je het doek beschermt met een glazen frame om beschadiging te voorkomen.

Wat is er zo bijzonder aan een schilderij van Gauguin?

Paul Gauguin was een uitmuntend kunstenaar. Hij wist hoe hij kleuren voor zichzelf moest laten spreken. Hij is de perfecte vertegenwoordiger van het post-impressionisme. Als leerling van Pissaro erfde hij de onnavolgbare picturale vaardigheid van Pissaro. Hij zou ook beïnvloed zijn door andere grote kunstenaars zoals Raphaël, Ingres en Degas.

De rijkdom aan kleuren is een onderscheidend kenmerk van het werk van Gauguin. Hij was ook een schilder die langzaam evolueerde van impressionisme naar synthetisme. Het synthetisme is een niet-naturalistische stroming. Het is gebaseerd op het verkennen van de subjectieve verzadiging van kleur om het idee van het werk uit te drukken. De schilder zorgde ook voor een beknopte tekening om zijn gedachten over te brengen.

Gauguin probeerde ook kleur cloisonnisme uit met zijn portretten. De schilder had veel succes met deze techniek, die compatibel bleek met de abstracte kant van zijn tekeningen. “Les Misérables”, een werk dat hij in 1888 maakte, is een perfect voorbeeld van dit geslaagde huwelijk.

Kan een Gauguin schilderij in een kinderkamer hangen?

Een kinderkamer inrichten met een Gauguin schilderij geeft de ruimte een zachte, vrolijke uitstraling. Het is echter belangrijk om het juiste doek te kiezen. De grootte is ook een belangrijk punt bij dit soort decoratie. Houd er rekening mee dat kinderbedden smaller zijn dan die voor volwassenen. In dit geval geven we de voorkeur aan een doek dat langer is dan breed, voor een mooi visueel effect.

De meeste schilderijen van Gauguin worden gekenmerkt door een rijkdom aan kleuren. Deze werken kunnen in een kinderkamer worden geplaatst, mits ze in de stijl van de kamer passen. Het is ook belangrijk om een schilderij van de schilder te kiezen dat speels of nadenkend is. Dit helpt de passie van een kind voor kunst aan te wakkeren: Zonnebloem op een fauteuil, De molenstenen (Het aardappelveld), Eerste bloemen, Sneeuweffect, enz.

Een andere tip is dat het nu mogelijk is om een schilderij op te hangen zonder een gat in de muur te boren. Je hoeft alleen maar te kiezen voor alternatieven voor spijkers, zoals zelfklevende haken en superkrachtige lijm. Om een meesterwerk aan een geverfde muur te hangen, kun je ook plakstrips gebruiken, die op het schilderij en op de muur worden aangebracht. Om ze te verwijderen, trek je gewoon aan de onderkant van het uitstekende lipje.

Tot slot kunnen degenen die het geluk hebben dat ze gaten in de muur kunnen boren, schilderijrails gebruiken. Dit is een soort hoekijzer dat aan de bovenkant van de muur wordt bevestigd. Behalve dat dit een effectieve manier is om een Gauguin-schilderij op te hangen, zijn schilderijrails vrijwel onzichtbaar.