Filters zichtbaar

Als het gaat om het inrichten van je interieur, moet je je muren aankleden. Hoewel het een goed idee is om ze niet vol te zetten met meubels, is het ook een goed idee om ze niet helemaal leeg te laten, vooral als ze een groot oppervlak hebben. Of ze nu geïntegreerd zijn in een maritiem interieurontwerp of niet, zeegezichten bieden een prachtig palet van natuurlijke, dynamische of rustgevende sferen.

Zeegezichten: hoe kies je ze voor je interieur?

Het is belangrijk om na te denken over drie belangrijke criteria. Ten eerste moet je nadenken over de energie die je wilt laten circuleren in je leefruimte.

De zee biedt verschillende perspectieven, voor verschillende stemmingen. Voor een ontspannend effect in je huis kun je bijvoorbeeld een ruime keuze aan zeeschilderijen vinden die een gladde, rustgevende oceaan in de zon afbeelden, nauwelijks gemarkeerd door een paar details zoals een stille boot of een eiland in de verte.

Meerdere voorstellingen van zonsondergangen boven zee, soms met een strand of een sereen landschap, kunnen ook bijdragen aan de ontspannen sfeer die je nastreeft. Voor een meer dynamische, zelfs sportieve sfeer kan een mooie en indrukwekkende golf de truc zijn, of zelfs het beeld van een boot die de elementen trotseert. Voor een natuurlijke uitstraling zijn bepaalde schilderijen met zeedieren in hun prachtige element erg populair, zoals het schilderij met dolfijnen en zeeleeuwen of het prachtige walvisschilderij.

Denk vervolgens na over de afmetingen en de compositie. Een schilderij moet de plaats krijgen die het toekomt. Het mag geen ruimte opslokken. Omgekeerd kan een belachelijk klein schilderij onlogisch lijken en totaal uit zijn verband vallen. Idealiter zou een lege muurruimte de lijst of lijsten moeten omringen. Je kunt kiezen voor een enkel doek, zelfs een groot, of voor een compositie van meerdere doeken van verschillende afmetingen die een homogeen en grafisch origineel geheel vormen.

Vergeet ten slotte niet om het zeeschilderij op te nemen in je algemene interieurplan. Je kamer kan al een bepaalde stijl hebben. De kleuren en materialen die al aanwezig zijn, kunnen dan terugkomen in het schilderij. In sommige gevallen echter, als je een goed oog hebt, kunnen bepaalde schilderijen eruit springen, vooral in een meer grafische en eigentijdse stijl, vooral als ze het verdienen om extra in de verf gezet te worden.

Zeeschilderijen: wat betekenen ze?

Een schilderij van de zee kan verschillende soorten onderwerpen afbeelden: de oceaan zelf, wilde dieren in de oceaan, kustonderwerpen en boten en mensen die met de zee verbonden zijn. Het decoratieve schilderij kan modern zijn met meer wit en blauw of klassiek met voorstellingen van maritieme kunst.

De oceaan kan op verschillende manieren worden weergegeven. Het kan een immense, rustige uitgestrektheid van water zijn, of alles kan worden uitgespeeld in verschillende tinten licht en reflecties van de zon. Dit kan zich lenen voor prachtige wandcomposities. Golven zijn ook een manier om de oceaan in beweging weer te geven. Een enkele, prachtige golf kan een onderwerp op zich zijn.

Zeedieren in hun element zijn een zeer gevarieerde en gewaardeerde inspiratiebron. Vissen, groot of klein, in close-ups, in scholen of in de verte, kunnen een welkome keuze zijn, met veel kleurmogelijkheden. Hetzelfde geldt voor walvisachtigen, maar ook voor verschillende soorten vogels en sommige vriendelijke zeezoogdieren zoals zeehonden of ijsberen.

De kusten bieden ook een interessante reeks onderwerpen. Er is voor elk wat wils. Fijne zandstranden omzoomd met kokospalmen zijn erg populair, maar er zijn ook andere soorten stranden mogelijk, zoals lange Normandische stranden of kiezelstranden. Klifkusten kunnen ook heel aantrekkelijk zijn en bepaalde havenlandschappen of landschappen met een vuurtoren zijn ook prachtig.

Tot slot kan de aanwezigheid van mensen soms prachtige foto’s opleveren, overgezet op doek. Bijvoorbeeld duikers, vissersboten of, sportiever, surfers. Van dichtbij of veraf, dit kan een gelegenheid zijn om je te richten op thema’s die je na aan het hart liggen.

In welke kamer(s) kun je een schilderij van de zee hangen?

Een schilderij dat de zee oproept kan zijn plaats vinden in veel kamers, zolang je het thema maar aanpast aan die kamers.

Voor slaap en rust lijkt het duidelijk dat de trend naar rust gaat. Sportieve of wilde taferelen die te dynamisch zijn, zijn daarom meestal ongeschikt. Voor een slaap- en ontspanningsruimte worden lichte kleuren over het algemeen gewaardeerd, zelfs felle, maar zonder overdaad. Dit is het geval bij landschappen van een kalme, uitgestrekte oceaan, met walvisachtigen in de verte, die traagheid en sereniteit oproepen. Je kunt ook kiezen voor warme kleuren, heerlijke zonsondergangen boven een kalme zee, een strand dat rust en kalmte oproept.

Dit zijn waarschijnlijk de lounges die zich het meest lenen voor variatie. Het hangt allemaal af van de algemene sfeer. Als je je passie wilt benadrukken, bijvoorbeeld surfen, is het onderwerp een no-brainer, en een mooi zeemuurschilderij zal de truc doen als het goed gekozen is. Neutralere onderwerpen kunnen het licht in je kamer benadrukken en een Zen-gevoel creëren, of zelfs een zonnig gevoel als je meubels hout- of rotanachtige tinten hebben.

Kleinere kamers kunnen ook profiteren van een marinelook. Dit geldt vooral voor kamers met water. Kleine kleurrijke vissen in een badkamer, goed geplaatst, kunnen heel aangenaam zijn. Een paar kokospalmen aan zee, of meer neutrale vissen, vinden hun plaats in een keuken. Tot slot zullen sommige landschappen die uitnodigen tot reizen er geweldig uitzien in een hal of gang.

Kan ik een zeegezicht in de slaapkamer van een kind plaatsen?

Ja, want kinderen zijn van nature gevoelig voor de manier waarop hun slaapkamer is ingericht. Ze zullen het geweldig vinden om een muurschildering te kiezen die hen aan hun vakantie doet denken, en er zijn andere afbeeldingen die net zo interessant zijn: bergafbeeldingen. Het is ook een excuus om te dromen over reizen naar het einde van de wereld, of over prachtige zeilschepen: boten zijn vaak fascinerende voorwerpen! Het komt ook vaak voor dat kinderen van dierenversieringen houden: zeedieren en vissen vinden dan een uitgelezen plek.