Filters zichtbaar

Laten we het hebben over kunst in huis, want vandaag de dag is het een realiteit binnen handbereik! Ook al is het een subjectief, zeer persoonlijk onderwerp, kunst brengt elegantie en schoonheid onder ons dak en in ons leven. In deze geest kun je een van de kamers in je huis inrichten met een schilderij van Degas. Ergens tussen het impressionisme en de avant-garde in, zal zijn stijl zeker emotie opwekken in je huis en de mensen om je heen. Dit is waarom.

Wat is er zo speciaal aan een schilderij van Degas?

Heb je je wel eens vergaapt aan de schilderijen van jonge dansers? Doeken die de sierlijke beweging van lichamen combineren met de ernst van gezichten die gespannen zijn door inspanning… Deze schilderijen van Degas bezegelden zijn faam onder de impressionistische meesters. In een tijd waarin kunst de realiteit oversteeg door deze te sublimeren, bood Degas, die zichzelf definieerde als een realistisch kunstenaar, een concrete weergave van het leven. De klassieke thema’s van het dagelijks leven werden zijn onderwerp: dansen, maar ook paardenrennen, scènes in een café of bordeel, de sfeer op het werk of het Parijse leven… De kunstenaar gebruikte gewone mensen om een getrouwe weergave te maken van het verstrijken van de tijd en de gewoonten van zijn medeburgers.

De onderscheidende kenmerken van Degas’ schilderijen zijn het dagelijks leven en beweging. De afgebeelde figuren – als die er zijn – beslaan een groot deel van het doek. Statisch of beweeglijk, vast of slank, de silhouetten trekken onze aandacht, als een uitnodiging om de uitdrukking op het gezicht en de beweging van het lichaam te raden en te anticiperen op wat er komen gaat…

Ergens tussen realisme, romantiek en academisme ontwikkelde Degas een gemakkelijk herkenbare stijl in zijn schilderijen van groepen of individuele portretten. Hij was gefascineerd door texturen en schilderde zijn schilderijen in zeer traditionele olieverf voordat hij deze verruilde voor pastel op doek. Het gebruik van pastel, dat in die tijd nog niet wijdverbreid was, stelde Degas in staat om kleuren te mengen en beweging op het doek te creëren. Het bekijken van een schilderij van Degas is zowel een zintuiglijke als emotionele ervaring, een die onze ervaring en verbeelding aanspreekt.

De werken van Degas en de artistieke voorstellingen van Bob Marley in een ander register getuigen van de diversiteit en culturele impact van kunst in verschillende tijdperken en genres, van het impressionisme dat de schoonheid van beweging vastlegt tot de visuele uitdrukking van de muziek en de boodschap van een iconische artiest. Om schilderijen geïnspireerd door Bob Marley te ontdekken, verken onze collectie op Tabloid.

Hoe kies je een schilderij van Degas om je huis te decoreren?

Het kiezen van een schilderij, en dan nog wel een meesterwerk, voor je interieurdecoratie is geen triviale zaak. Het werk of de werken die je kiest, worden een integraal onderdeel van het decor en mogen daarom niet botsen met de stijl van je kamers, terwijl ze een artistieke toets toevoegen zonder overdreven te zijn. Precies wat je nodig hebt! De sfeer van Degas’ schilderijen is avant-gardistisch, kleurrijk zonder overdaad en toont inspirerende scènes uit de alledaagse werkelijkheid. Het schilderij Degas Edmondo en Thérèse past bij alle vormen en kleuren van je inrichting. Wie zegt dat extremen niet kunnen samengaan? Een schilderij van Degas is ideaal om emoties los te maken, herinneringen op te halen en je een unieke kijk op de wereld te geven.

Om een schilderij van Degas te kiezen, moet je beslissen waar je het gekochte canvasdoek wilt plaatsen, afhankelijk van de grootte. Als het een groot doek is, is de ideale plaats het midden van een grote muur. Gezien de stemmingen die Degas schildert, komen de figuren des te beter tot hun recht als het geometrische midden van het doek zich op ooghoogte bevindt. In het geval van een kleiner Degas-schilderij past het doek perfect op een muur met een raam of een deur, of in de buurt van een meubelstuk, zodat je schilderij niet geïsoleerd is van de rest van het meubilair.

Vanuit decoratief oogpunt zal de verbinding tussen het schilderij en de steunmuur des te harmonieuzer zijn als de muur is geschilderd in een kleur die complementaire tinten heeft met het doek. De pasteltinten van de werken van Degas passen bijvoorbeeld niet goed bij een muur die in elektrische of opzichtige tinten is geschilderd. Neutrale tinten verdienen de voorkeur. Als je schilderij aan een gekleurde muur hangt, zal het alleen maar intenser en dieper worden. De contrasterende kleuren tussen het schilderij en de muur zullen elkaar prachtig aanvullen. En de achtergrond van de muur zal het schilderij versterken als het een effen achtergrond is, wit of gekleurd. Natuurlijk is een Degas-schilderij onverenigbaar met behang met een patroon… een gegarandeerde decoratieve faux-pas!

In welke kamer(s) kan een Degas schilderij worden opgehangen?

Het thema van het schilderij zal je helpen bij het kiezen van de kamer waarin je je schilderij wilt ophangen. En omgekeerd zul je merken dat bepaalde kamers in je huis zich gemakkelijker lenen voor een decoratie met een meesterschilderij.

Neem het beroemde “Dance Class” (1873), een olieverfschilderij op doek van Degas. Het schilderij biedt niet het spektakel van een algemene voorstelling, maar het dagelijkse leven van ballerina’s tijdens een trainingssessie, tussen inspanning en rust. De soms gefantaseerde wereld van de dans verschijnt hier als een zeer realistisch tafereel, en eigenlijk… normaal, met zweet en tranen. Dit schilderij is perfect voor het decoreren van een woonkamer, op een effen achtergrond, bovenop een bank of op een kale muur: het geeft de sfeer een zachte warmte, zonder overdaad, die de aandacht trekt en de sfeer verzacht. Andere doeken kunnen worden gebruikt om andere kamers in huis te versieren: de paarden, of het Meisje in het rood, met hun pasteltinten, kunnen een sober, zelfs opgeruimd interieur sublimeren. De slaapkamers zijn niet te overtreffen, want deze doeken kunnen ook hun avant-gardistische kracht leggen op de plek waar je slaapt, als zoveel schildwachten van de rest van de volwassenen… of de kleintjes.

Kan een schilderij van Degas in een kinderkamer hangen?

Een kinderslaapkamer is vaak een gelegenheid voor ouders om hun verlangen naar kleur, vorm en volume in vervulling te laten gaan. Is het een goed idee om daar een Degas-schilderij op te hangen? Laten we het eenvoudig stellen: ja, het is mogelijk, ook al zijn niet alle schilderijen van de meester geschikt.
Als je erover denkt om de kinderkamer te versieren met een schilderij van Degas, is de ideale keuze de dansles van Degas. Taferelen van dansers zullen er gemakkelijk hun plaats vinden. Paarden ook, want deze schilderijen bieden perspectieven die in zekere zin verbonden zijn met de kindertijd. Portretten hangen het best in de woonkamer of in de hal.