Filters zichtbaar

Hoe kies je het juiste Mandala schilderij voor je huis?

Elk Mandala schilderij is anders in de complexiteit en schoonheid van de details. Hoe kies je het juiste schilderij voor je interieur?

Voor dit type schilderij, nog meer dan voor andere, moet je naar je gevoel luisteren bij het maken van je keuze. Volgens de schrijver Bailey Cunningham in zijn boek over mandala’s heeft de mandala een link met psychologie en spiritualiteit. Het is een motief dat door de eeuwen heen en door verschillende culturen heen is gebruikt als ondersteuning voor meditatie, als middel voor spirituele reizen en persoonlijke vervulling. De Mandala is een schilderij om over na te denken.

Vanuit een meer technisch oogpunt zijn er drie punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van je schilderij: de decoratiestijl, de kleur en de grootte.

Stijl

De Mandala is een abstract schilderij en omdat Tabloide je verschillende kleuren biedt (gele Mandala en blauwe Mandala), past dit type schilderij gemakkelijk in verschillende interieurstijlen. Het is aan jou om je fantasie te gebruiken en origineel te zijn! Dat gezegd hebbende, zijn er 3 hoofdstijlen die vaak goed samengaan met een Mandala schilderij.

Om te beginnen de etnische inrichting: een stijl die doet denken aan reizen naar India, Nepal, het Oosten… Deze stijl mengt kleuren op vakkundige wijze. De patronen en het flamboyante uiterlijk van de mandala gaan op natuurlijke wijze samen met het Indiase borduurwerk op de kussens, de kleurrijke tapijten met kwastjes, de olifantenbeeldjes, de kleurrijke borden en Marokkaanse lantaarns die zijn meegebracht van een wandeling in Marrakech. In deze intieme sfeer is de mandala zowel decoratief als ontspannend.

Ten tweede, Zen-decoratie: Deze stijl is soberder dan de vorige. Kies bij voorkeur een Mandala-schilderij dat minder opzichtig is. Boeddhabeelden, bonsaiboompjes, bamboeplanken en een zoutlamp kunnen de decoratie compleet maken. Het accent zal liggen op rondingen, met aan de ene kant de Mandala, maar ook met de keuze voor bijvoorbeeld een ronde plank of andere meubels met ronde vormen. Natuurlijke elementen zoals hout en steen kunnen heel goed worden gebruikt in deze inrichting.

Ten derde, de bohemian chic of hygge stijl: deze stijl wordt gekenmerkt door zijn beige en lichte kleuren. Een licht Mandala schilderij verdient daarom de voorkeur. Het accentueert het gevoel van welzijn en de vrolijke sfeer van eenvoud die dit type inrichting nastreeft.

Andere elementen kunnen worden toegevoegd, zoals een wollen dromenvanger met witte veren, enkele rotan meubels of kleine spiegels, rieten manden en een boeket van Pampastakken.

Kleuren en grootte

De kleur van het mandalaschilderij moet in harmonie zijn met de overheersende kleuren in je kamer. De meest neutrale mandala’s passen gemakkelijker in elke sfeer.

De grootte van het Mandala schilderij moet in verhouding zijn met de plafondhoogte van je huis en de grootte van je muur.

Hoe groter de muur, hoe groter het afbeeldingsformaat moet zijn om een visueel evenwicht te behouden. Tabloide biedt 7 afdrukformaten, variërend van 20cmx40cm tot 80cmx160cm, om aan alle behoeften te voldoen.

Als algemene regel geldt dat je minimaal 15 cm afstand moet houden tussen je meubels en de rand van je schilderij.

Wat stelt een mandala schilderij voor?

In zijn cirkelvorm stelt de mandala symbolisch het geheel voor. Met andere woorden, alles wat bestaat: het universum als geheel. Om dit te begrijpen, moeten we teruggaan naar de oorsprong van het woord en hoe het door de geschiedenis heen is gebruikt.

Mandala is een Sanskriet woord dat “cirkel” betekent.

Mandala-tekeningen en -schilderingen zijn al meer dan duizend jaar een alomtegenwoordig onderdeel van de Tibetaanse boeddhistische spiritualiteit. Rond 5000 na Christus waren er al voorbeelden van het mandala-motief in de boeddhistische kunst. Rond 800 na Christus werden mandala’s gebruikt in de muurschilderingen van heiligdommen.

In verschillende Aziatische spirituele tradities wordt de mandala gebruikt in heilige rituelen. Het is een meditatie-instrument en een spirituele oefening. Soms in de vorm van zandmandala’s, symboliseren ze de vergankelijkheid van dingen, geduld en toewijding. Het lijkt misschien vreemd en zinloos om dagenlang te werken aan een vergankelijk werk. Maar de mandala getuigt van het feit dat het proces net zo belangrijk is voor het individu als het eindresultaat. Niet alleen het uiteindelijke object of (efemere) creatie telt, maar ook de gemoedstoestand waarin het individu zijn of haar aandacht heeft gericht in elk stadium van de creatie. Het resultaat is een doel om naar te streven, een bestemming; de waarde zit in de reis zelf. Daarom vertegenwoordigt de mandala de reis van de geest naar het centrum van de mandala.

In welke kamer(s) kan een Mandala schilderij worden geplaatst?

Het Mandala schilderij, in zijn functie van emotioneel herstel van evenwicht en ontspanning, is bijzonder geschikt voor de slaapkamer, de ultieme plaats van rust. In zijn grote formaat is het schilderij perfect voor het hoofdeinde. Zorg in dit geval voor voldoende afstand tussen de rand van het meubelstuk en de rand van de afbeelding. Of aan de muur tegenover het bed, om elke dag in een vredige stemming te eindigen en te beginnen.

De badkamer kan een geschikte plek zijn voor een mandala kunstwerk, omdat het een ruimte is waar mensen dagelijks komen en een ruimte voor zelfzorg en welzijn. Een badkamer met mozaïek past hier perfect bij.

Een mandala schilderij in de woonkamer? Dit is de perfecte kamer om een mooi schilderij van groot formaat te kiezen, omdat het in veel gevallen een van de grootste kamers in huis is. Het is een leefruimte voor het gezin en een plek om gezellig samen te zijn met vrienden. Wat is er dan beter dan een ontspannend schilderij om iedereen in een vredige stemming te brengen?

De Mandala kan worden aangepast aan een groot aantal stijlen en kan in bijna elke kamer worden gebruikt. Omdat het abstract is, past het bij elke stemming. Het is een decoratief element zonder beperkt te zijn tot één thema.

Kan ik een mandala schilderij in een kinderslaapkamer plaatsen?

Een kinderslaapkamer is zowel een persoonlijke ruimte als een plek waar jonge kinderen hun identiteit ontwikkelen. Mandala’s zijn bijzonder geschikt omdat ze esthetisch mooi, abstract en ontspannend zijn om naar te kijken. Kinderen houden van het inkleuren van patronen met veel details en er zijn veel kinderboeken met dit thema op de markt.

In subtielere zin is de mandala een heilige vorm die in verschillende culturen wordt gebruikt als een element van zegening. De boeddhistische en hindoeïstische mandala is een symbolische voorstelling van het universum. Het roosvenster in christelijke kathedralen is een symbool van zuiverheid en liefde, en de cirkel roept kosmische harmonie op. De geometrische ornamenten in islamitische kunst zijn verbonden met de geometrie van oneindige fractals, bloemen en sterren, als een manier om dichter bij het goddelijke te komen.

Dit zijn waarden van liefde en eenheid die verbonden zijn met het Mandala schilderij. Bovendien creëert het meditatieve aspect een aangename sfeer voor jonge kinderen, die een verhoogde gevoeligheid voor de wereld hebben. Om van de peuterslaapkamer een vredig toevluchtsoord te maken, raden we aan zachte, slaapverwekkende kleuren te kiezen. Blauw, groen, lichtpaars en andere pasteltinten genieten de voorkeur.

Op onze site bieden we ook dromenvangers aan, die je boven het bed van je baby of in een ander deel van de slaapkamer kunt hangen. Dromenvangers zijn een inheems Amerikaans symbool dat jonge kinderen beschermt tegen nare dromen en nachtmerries en goede dromen aantrekt. Ze zijn ook een perfect decoratief element voor de slaapkamer.