Filters zichtbaar

Wil je je huis versieren met een schilderij met een of meer waterlelies, maar weet je niet welke je moet kiezen? Wij helpen je de ideale afbeelding te kiezen die bij je persoonlijkheid of je interieur past.

We vragen ons af wat deze bloem betekent. Dan bekijken we wat voor soort schilderij je moet kiezen en ten slotte in welke kamer dit schilderij het best tot zijn recht komt in je huis.

De betekenissen van deze waterlelie

De waterlelie heeft verschillende betekenissen in verschillende landen en tijden. In Egypte staat ze voor openhartigheid en zuiverheid. Voor de Maya’s symboliseerde ze overvloed en vruchtbaarheid en was ze verbonden met de aarde en het water. Bij de oude Grieken was het het symbool van onbeantwoorde liefde. Het heeft vaak een connotatie van zuiverheid, ondanks het feit dat het soms in moerassen gevonden kan worden. Voor sommige volkeren staat hij voor hardheid en kou.

Waterlelies, of nenuphar zoals ze nu gespeld worden, worden vaak verward met waterlelies en lotusbloemen. Hoewel ze dezelfde vorm hebben, zijn het verschillende soorten. Om ze te herkennen, hebben waterlelies 8 of meer bloemblaadjes en waterlelies 4 tot 6 kelkblaadjes. De waterleliebloem is geel, terwijl de waterlelie verschillende kleuren kan hebben. De lotusbloem is de heilige bloem van India. Het is ook een heilige bloem in Oosterse religies.

De waterlelie komt ook voor in beeldhouwwerk in verschillende historische stijlen zoals Art Deco en Art Nouveau. Deze meubels en decoraties vertegenwoordigden een terugkeer naar de natuur, met rondingen en zeer vrouwelijke lijnen.
Deze stijl staat bekend als de Moderne Stijl 1900 of de Ecole de Nancy. Deze bloem werd gesublimeerd door kunstenaars en meubelmakers zoals Majorelle en Gallé in hun werken zoals de “Guéridon Nénuphar” en de “Guéridon Sagittaire”.

Laten we het beroemde schilderij Waterlelies van Monet niet vergeten, een symbool van het impressionisme. Dit schilderij is geschilderd zonder de tuinen van Giverny in Normandië. Het is een schilderij dat iedereen zich kan voorstellen en dat leerlingen al sinds de kleuterschool bestuderen.
Dit schilderij, steeds opnieuw geschilderd, is een inspiratiebron voor veel kunstenaars. Het was de basis voor abstractie.

Monet schilderde zijn schilderijen op groot formaat omdat hij ze als achtergrond wilde laten dienen. Deze achtergronden konden dienen als basis voor meditatie. Monet wilde het object in zijn schilderijen laten verdwijnen ten gunste van een wijdere wereld, een innerlijke wereld. Hij speelde ook veel met licht. Dit lichtspel is te zien in zijn verschillende schilderijen van de kathedralen van Rouen.

Nu we al deze symboliek beter begrijpen, kunnen we deze vraag beantwoorden:

Hoe kies je het juiste schilderij?

Schilderijen kunnen verschillende maten en vormen hebben. Er zijn natuurschilderijen, die heel anders zijn dan waterlelie schilderijen. Ze kunnen in liggend of staand formaat worden geplaatst. Het zijn niet per se schilderijen op canvas zoals de Waterlelies van Monet. Tegenwoordig kunnen schilderijen reproducties op canvas, acrylverf, kleurenfoto’s of zwart-wit zijn. Als je een moderne look wilt, kun je kiezen voor een schilderij met een realistisch of abstract ontwerp, geometrische vormen in de Scandinavische stijl of een aquarel van waterlelies. De laatste tijd zijn schilderijen volumineuzer geworden. Waterleliebloemen in goud- of zilverkleurig metaal doen hun intrede. Er zijn ook verschillende andere 3D-materialen, zoals origami, die de indruk wekken op het schilderij te zijn geplaatst en het tot leven brengen.

Maar waar plaats je je foto?

Als je het schilderij van je dromen kiest, wordt het het middelpunt van je interieur. Je wilt het niet door elkaar halen of laten verdwijnen met andere schilderijen ernaast. Tenzij je ervoor kiest om een drieluik te kopen, d.w.z. 3 identieke of complementaire schilderijen (een deel van het schilderij op elk paneel). Met dit systeem kun je bijvoorbeeld een hele muur in een eetkamer aankleden.

Een schilderij van waterlelies in olieverf op doek zou perfect staan bij een klein antiek meubelstuk of een consoletafeltje in Art Nouveau-stijl, zoals we eerder zagen in een gezellige woonkamer.

Als het schilderij groot genoeg is om een landschap weer te geven zoals Monet het zou hebben gewild, dan moet je kamer groot genoeg zijn om het schilderij in zijn geheel te kunnen zien.

Een schilderij met waterlelies kan ook boven een dressoir, een laag meubel of een console in een hal of eetkamer worden geplaatst. De bovenkant van het meubelstuk kan worden gecombineerd met het schilderij. Daar kunnen zenobjecten worden geplaatst zoals een boeddha, een zentuin of een groene plant.

Als je je interieur liever een moderner tintje geeft, kun je kiezen voor schilderijen met 3-D bloemensculpturen (metaal, papier of een ander materiaal).

Het liggende formaat zal beter passen achter een groot laag meubelstuk zoals je bank bijvoorbeeld.

Laten we onszelf de vraag stellen waar je je schilderij het beste kunt plaatsen in een volwassen- of kinderslaapkamer

-In een slaapkamer voor volwassenen:

Dit schilderij voelt zich perfect thuis in een slaapkamer boven bijvoorbeeld je bed. Het past perfect in je slaapkamer als je hebt gekozen voor een Fen Shui of minimalistische (met een minimum aan meubels) sfeer. Het zal de kamer ook een knus, intiem gevoel geven.

-in de slaapkamer van een kind:

Dit thema inspireert ouders. Als we dit thema intypen op Pinterest, zien we dat veel baby- of kinderkamers zijn ingericht met dit waterleliethema.
In dit geval kiezen we liever voor een tekening, een mooie ingelijste foto om de zachte, opgeruimde sfeer van onze lieve peuterslaapkamer te behouden.

Wat je interieur ook is, je foto zal er zijn natuurlijke plaats vinden.