Filters zichtbaar

Street art verscheen voor het eerst in de jaren 70, maar kwam pas echt tot zijn recht in de jaren 80. Street art is een sterk verstedelijkte stijl, die vooral te vinden is op openbare plekken zoals de metro of treinwagons, vandaar de naam.

Straatkunst verspreidde zich al snel en manifesteerde zich in verschillende vormen. Of het nu in de vorm van schilderijen, mozaïeken of graffiti is, het succes ervan is nu een wereldwijd fenomeen. Vandaag de dag is het zelfs beschikbaar in de vorm van schilderijen, voor een originele manier om onze huizen te verfraaien.

Hoewel street art steeds populairder wordt, kan het soms moeilijk zijn om het schilderij te kiezen dat een prominente plaats inneemt in het midden van je woonkamer, of zelfs om een street art schilderij te identificeren.

Wat stelt een straatkunstschilderij voor?

Er zijn veel verschillende stijlen street art, afhankelijk van de smaak van de kunstenaar en de boodschap die hij of zij met zijn of haar werk probeert over te brengen. De schilderijen zijn vaak erg kleurrijk en spelen met verschillende materialen om een totaal andere indruk te geven dan een gewoon schilderij en zo meteen de aandacht te trekken.

Sommige kunstenaars voegen ook graag een vleugje humor toe aan hun werk door bepaalde populaire iconen te ontheiligen door het gebruik van kleur, of door iconen volledig uit hun context te halen.

Andere kunstenaars baseren hun schilderijen liever op landschappen of dieren, zoals het street art leeuwenschilderij of het schilderij van de drie apen der wijsheid, om een boodschap over te brengen zonder ooit op een humoristische noot te spelen.

Dankzij de verschillende technieken die kunstenaars gebruiken, zijn street art schilderijen uniek en kunnen ze worden aangepast aan ieders wensen.

Hoe kies je een street art schilderij om je huis mee te versieren?

Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat het schilderij dat je interieur zal verfraaien, moet passen bij de sfeer die je wilt geven aan de kamer waarin het komt te hangen.
Een schilderij dat rijk is aan flitsende kleuren zal bijvoorbeeld een beetje pit toevoegen aan een woonkamer in industriële stijl, zonder afbreuk te doen aan het algemene gevoel van de kamer. Aan de andere kant zal een graffiti-achtig schilderij de stadse sfeer van een tienerslaapkamer benadrukken.

De grootte van het schilderij dat je kiest is ook belangrijk en moet worden aangepast aan de grootte van je kamer.

Vermijd bijvoorbeeld een muurfresco in een kleine ruimte, omdat dit de kamer zou kunnen verstikken en het kunstwerk in deze kleine ruimte met te veel visuele informatie meteen naar de achtergrond zou verdwijnen.

Vergeet niet om jezelf in de sfeer te verplaatsen en je voor te stellen hoe het eindresultaat eruit zal zien, zodat je geen fouten maakt. Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar sommige werken zullen meer gewaardeerd worden door een jonger publiek, zoals graffiti. Een ouder publiek zal eerder voor meer sobere werken kiezen, zoals mozaïeken, of schilderijen in minder felle, meer natuurlijke kleuren.

De twee woorden die je moet onthouden bij het kiezen van een street art schilderij zijn resonantie en nadruk.

Wat je kunstvoorkeuren ook zijn, het is essentieel dat het schilderij dat je kiest past bij je meubels en de sfeer van je kamer, zowel qua kleur als formaat.

In welke ruimte(n) kan een street art schilderij worden geplaatst?

Er zijn niet echt regels over waar je een street art schilderij in een woonruimte plaatst. Er zijn echter wel een paar tips die je kunnen helpen om een decoratieve faux pas te voorkomen. Een van de dingen die je in gedachten moet houden is dat welke kamer je ook kiest en welk kunstwerk je ook kiest, de twee moeten harmoniëren. Het is perfect mogelijk om een of meer straatkunstwerken op te hangen in woonkamers of in drukbezochte ruimtes zoals gangen of een trap. Het kan zelfs een heel interessante manier zijn om een wat lege, levenloze ruimte op te vullen en op te fleuren.

Je kunt ook kiezen voor een kunstgalerij, waarbij je een ruimte wijdt aan de kunstwerken die je hebt uitgekozen. Een ongebruikte ruimte in je woonkamer is de perfecte plek om een of meer kunstwerken tentoon te stellen en dat deel van de kamer een functie te geven. Er is dus geen favoriete ruimte voor een straatkunstwerk, de truc is om de plaats ervan af te stemmen op het meubilair en de inrichting van de kamer die je hebt gekozen.

Kun je een straatkunstschilderij in de slaapkamer van een kind zetten?

In het verleden was de trend neutrale, pastelkleurige kinderkamers, maar tegenwoordig kunnen kinderen een slaapkamer krijgen die hun persoonlijkheid weerspiegelt. Weg met de babyblauwtjes en poederroze, vervangen door graffiti-namen op de muur voor een volledig gepersonaliseerde slaapkamer. Hoewel dit een heel interessant idee is om een modern tintje aan de slaapkamer van een kind te geven, moet je oppassen dat je het niet overdrijft!

De slaapkamer is een plek om te spelen, maar ook om tot rust te komen, dus het is belangrijk om de kamer niet te vervormen met werken die te overweldigend zijn, zowel visueel als psychologisch. Denk er dus aan om het gebruik van iets te flashy kleuren te beperken en de kamer sober te houden. Een opeenstapeling van straatkunst in de slaapkamer van een kind kan hun slaap verstoren en hen een verstikkend gevoel geven. Dus street art in de kinderkamer om te personaliseren en te moderniseren: ja. Een overdaad aan werken die de ruimte binnendringen: nee. De kunst is om de juiste balans te vinden.