Filters zichtbaar

Wat symboliseert de papegaai?

Papegaaien komen oorspronkelijk uit warme streken zoals Midden-Amerika, Afrika en Australië en dragen symbolen die van cultuur tot cultuur verschillen. Ze worden vaak afgebeeld op de schouder van een man als reisgenoot van piraten en symboliseren trouw. De papegaai verschijnt op veel middeleeuwse sieraden als een uiting van liefde. Getuigen van deze symboliek zijn de blauwe ara’s van Amazonia, die hun hele leven als koppel leven. In India is het bijna een logisch gevolg dat de parkiet, vaak geschilderd in de hand van een godin, vruchtbaarheid uitdrukt. Als pratend dier wordt de papegaai soms afgebeeld in de christelijke iconografie naast de Maagd Maria.

Zijn schorre lied riep een bezwering aan de Maagd op. Het is ook een symbool van zuiverheid, omdat zijn verenkleed niet nat wordt, een beeld van de onbevlekte ontvangenis. Als vogel van de Europese hoven sprak hij zonder angst tot koningen en prinsen en vertegenwoordigde hij zowel moed als de taal van God. De veelzijdige papegaai verscheen al vroeg in de Franse literatuur onder de naam papegay, een Arabische term die door de Spanjaarden werd overgenomen als papagayo. Op zijn beurt vertegenwoordigt hij de kunst van het spreken, maar ook van het liegen, schoonheid dankzij zijn veelkleurige verenkleed, zuiverheid, maar ook lust, want het dier is erg hebzuchtig.

Volgens Thomas de Saluces (1394) is de papegaai “een vogel uit warme landen met een grote, zeer gebogen snavel, die in staat is om menselijke spraak te imiteren” en zijn vermogen om taal te reproduceren heeft de mensheid altijd gefascineerd. In India worden de woorden van de papegaai soms vergeleken met mantra’s, heilige en zich herhalende formules die de geesten kalmeren. De meest fervente gelovigen geloven dat het ‘lied’ van de papegaai, als je opmerkzaam bent, positieve veranderingen in je leven teweegbrengt.

Hoe kies je een schilderij van een papegaai?

De papegaai is een inspirerend motief voor schilders. De “Madonna van de Canon” van de Vlaamse schilder Van Eyck is een mooie illustratie, met een groene papegaai, symbool van wedergeboorte, tussen het kindje Jezus en zijn moeder. In de 20e eeuw gebruikte Andy Warhol de papegaai in al zijn kleuren: geel, blauw en rood. Frida Kahlo schilderde zelfs haar zelfportret, omringd door vier veelkleurige papegaaien. Van de dierenriem uit de Middeleeuwen tot de moderne papegaaien uit de Pop Art, de keuze is groot. Vandaag de dag zijn de voorstellingen van papegaaien zeer gevarieerd en sieren ze de muren van onze huizen. De keuze is echter niet altijd gemakkelijk, omdat de vogel met zijn schitterende verenkleed moet passen bij de verf of het behang waarmee het huis is versierd. Foto’s van papegaaien komen het best tot hun recht op een effen muur in bleke kleuren, vooral die met meerdere kleuren, zoals de pop-art papegaaienfoto.

Er zijn heel veel voorstellingen van papegaaien. Vanuit dit oogpunt vereist het kiezen van een schilderij met deze emblematische vogel dat je goed nadenkt over het motief. Of de papegaai nu alleen is of vergezeld, in een exotische boom of in een kooi, op de schouder van een man of een vrouw, de amateur kan zich verliezen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het schilderij bedoeld is om een muur voor lange tijd te sieren, daarom is het zo belangrijk om een motief te kiezen dat je aanspreekt. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de grootte van de lijst. Een reusachtige papegaai in een kleine woonkamer zal bezoekers waarschijnlijk versteld doen staan! We raden aan om je papegaai schilderij op ooghoogte te plaatsen, rekening houdend met het feit dat de zithouding het meest gebruikelijk is in een woonkamer. Als je het goed kiest, wordt een papegaaienschilderij voor jou een uitnodiging om op reis te gaan en voor degenen die het bewonderen een zoete herinnering aan een reis naar een tropisch land.

Een papegaaienschilderij: woonkamer of keuken?

Het is zeldzaam om een papegaaienschilderij in de keuken te zien. Toch zijn papegaaien bekende fijnproevers. Hij houdt van verse producten en natuurlijk van zaden. Dus wat is een betere manier om de kok te begeleiden dan met een vraatzuchtige vogel die de voorbereidingen en het koken in de gaten houdt, in de hoop zijn deel te krijgen. Als koken een beroep doet op de smaakzin, de tastzin en de reukzin, dan is de foto met papegaai en gekleurd poeder die voor de werktafel hangt een permanente knipoog naar liefhebbers van fijne recepten. Je papegaai zal een jaloerse stille getuige zijn van je kookgeheimen.

Maar papegaaienschilderijen worden het vaakst aangetroffen in woonkamers. Modern of ouderwets, het assortiment papegaaienschilderijen past harmonieus in elke woonkamer. Een schilderij in een woonkamer is het kenmerk van de gastheer, de persoonlijke toets die het verschil maakt. Wie zijn gasten een papegaaienschilderij aanbiedt, is origineel en houdt van reizen, kleur, beweging en het leven. Een papegaaienschilderij wordt vaak boven een bank geplaatst, maar kan ook gelukkig zijn bij een raam waar hij voor weg denkt te vliegen, of als aanvulling op een exotische decoratie met schilderijen van dieren uit de savanne. Een interessante combinatie is het combineren van een schilderij met een giraffe en een vliegende papegaai om een spectaculaire luchtomgeving in je kamer te creëren.

In beide gevallen brengt de exotische vogel positieve en vreugdevolle emoties over op degenen wiens ogen hij ontmoet.

Kan ik een schilderij van een papegaai in de slaapkamer van mijn kind hangen?

Kinderen houden van decoraties en dieren. Wist je dat ze soms praten tegen de schilderijen die hun kamers versieren? Wat is er leuker dan een pratend dier? Ze geven ze namen en verzinnen verhaaltjes. De glinsterende kleuren van papegaaien geven een vrolijk tintje aan kinderkamers. Het is heel belangrijk om het kind te betrekken bij het kiezen van de foto. Het geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid en een voorliefde voor kunstwerken. De papegaai wordt hun vriend. Ze kunnen het kopiëren en hun eigen tekeningen ernaast hangen, waardoor hun slaapkamer een heel persoonlijke stijl krijgt die bewonderd zal worden door hun familie. Voor een kind stimuleert het kiezen van een papegaaienschilderij de zintuigen en moedigt het dagdromen aan.