Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

Hoe maak ik draaddecoraties?

Gepersonaliseerde decoratie maakt de kamers in een huis veel origineler, aantrekkelijker en bijzonder warm. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om een persoonlijk en uniek tintje aan je interieurdecoratie te geven. Een daarvan is het maken van decoratieve voorwerpen van draad. Een trend die steeds populairder wordt! Naast andere voordelen zijn draaddecoraties slijtvast en gemakkelijk te maken. Lees verder voor meer informatie.

Waar wordt draad voor gebruikt?

De meeste mensen denken bij draad aan een eenvoudig materiaal dat wordt gebruikt voor doe-het-zelven in huis of in de tuin. Dat is misschien waar, maar draad heeft veel meer mogelijkheden. Draad is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren, ideaal voor het maken van unieke, persoonlijke decoraties. Het is een essentieel en onmiskenbaar effectief hulpmiddel om prachtige decoratieve objecten te maken.

Draad wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit en sterkte. Dankzij deze eigenschappen kun je er verfijnde decoraties mee maken (kunstbloemboeketten, wandjuwelen). Bovendien kan draad worden gebruikt om grotere, volumineuzere en originelere decoratieve objecten te maken, zoals een home picture of een prachtig hoofdeinde. Het soort decoratieve voorwerpen dat zeker originaliteit en karakter toevoegt aan je kamers en muren. Of het nu gaat om wandjuwelen, bloemenkransen, draadsculpturen of draadschrift, je kunt het allemaal hebben.

Begin je al een idee te krijgen van wat je allemaal met draad kunt doen? Alles wat je nodig hebt is creativiteit, vindingrijkheid en een beetje methode , en je bent klaar!

Wat zijn de verschillende soorten draad?

Allereerst is het goed om te onthouden dat draad een metaaldraad is gemaakt van staal en ijzer. Het is ook verkrijgbaar in verschillende andere materialen, zoals aluminium, messing en koper. Deze verschillende materialen verschillen vooral van elkaar door hun eigenschappen en kenmerken. Al deze soorten draad zijn ideaal voor decoratieve doeleinden:

 • aluminiumdraad: dit is een essentieel element voor het maken van decoratieve objecten. Aluminiumdraad is licht, sterk en flexibel. Omdat aluminiumdraad zo flexibel is, kun je het gemakkelijk in elke gewenste vorm buigen. Je kunt je creativiteit de vrije loop laten;
 • koperdraad: veel gebruikt in bloemdecoratie, koperdraad biedt een ruime keuze aan kleuren. Het is betrouwbaar en wordt sterk aanbevolen door veel creatieve kunstliefhebbers en professionals. Bovendien is koperdraad licht, soepel, flexibel en vooral gemakkelijk te hanteren . De textuur is gewoon ongelooflijk. Je kunt er allerlei interessante decoraties mee maken;
 • messing draad: dit type draad is ook een belangrijk accessoire voor het maken van creatieve voorwerpen. Het is ideaal voor het maken van mooie hangers en muurdecoraties. Messing draad is verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes en voegt diepte en karakter toe aan je decoraties.

Het is de moeite waard om te vermelden dat het draad dat gebruikt wordt om decoratieve voorwerpen te maken, gegloeid draad is. Gegloeide draden zijn draden die een extra bakproces ondergaan om ze volledig zacht te maken.

Wat zijn de verschillende draaddiktes?

Dediameter van draad varieert van 0,35 mm tot 4 mm. Boven 1,8 mm wordt de draad moeilijker te hanteren. In feite is het principe achter draad eenvoudig: hoe dikker de draad, hoe resistenter hij is en hoe grotere volumes hij aankan. Maar hoe dikker de draad, hoe moeilijker hij te hanteren en te bewerken is. Daarom is het essentieel om je draad zorgvuldig te kiezen.

0,35 mm, 0,50 mm en 0,65 mm draad

Dit zijn de drie kleinste diktes. Deze draden zijn algemeen bekend als “bloemistendraad”. Ze worden voornamelijk gebruikt om twee of meer draden samen te voegen. Met andere woorden, ze worden gebruikt om schakels te maken. Met dit soort draad wordt je werk luchtig, licht en aantrekkelijk.

1 mm draad

Dit is de dikte die je absoluut moet hebben als het op versieren aankomt. Het is niet alleen flexibel, het houdt ook goed. Met een draad van deze diameter kun jealle woorden schrijven die je maar wilt. Je kunt versieringen maken tot 25 cm groot.

Draden van 1,2 mm tot 1,5 mm

Met draden van deze diktes kun je alle creaties maken die je maar wilt. Maar vergeet niet dat hoe dikker de draad, hoe moeilijker hij te vormen is. Je moet dus weten hoe je de juiste draad voor de klus aanpast.

1,8 mm draad

Deze draaddikte leent zich goed als je van plan bent om een vrij ambitieus beeld te maken dat stevigheid en weerstand nodig heeft. Dus als je een beeld wilt met zichtbare, goed gemarkeerde draden, is 1,8 mm de ideale dikte.

Het is echter mogelijk om diktes te mengen voor een enkel project. Het hangt allemaal af van je project en het gewenste eindresultaat.

Welke versieringen kun je maken met draad?

Je kunt allerlei soorten versieringen maken met draad. Van de eenvoudigste tot de meest complexe, hier zijn de verschillende mogelijkheden.

De eenvoudigste om te maken

De populairste draaddecoraties van dit moment zijn“voornamen of berichten indraad”. Dit soort decoratieve voorwerpen kan worden gebruikt om kamers zoals slaapkamers, woonkamers, eetkamers, ingangen enzovoort te personaliseren voor een origineel en ongewoon effect. Je kinderen zullen dit soort aandacht zeker waarderen. De draad kan ook worden gebruikt om een inspirerende boodschap op te hangen in de gang . Je kunt het in elke kamer ophangen, zolang het maar bij het ontwerp van de kamer past.

Je kunt ook meer praktische decoraties maken. Dit zijn onder andere handdoekhouders, tafeldecoraties, opbergmanden en zelfs kaarsenhouders. Deze hangers maken je kamers nog origineler. Ja, het is mogelijk om al deze stukken te maken met draad. Zoals we al zeiden, is draad erg flexibel. En met deze eigenschap kun je het alle vormen geven die je wilt.

Je kunt draad ook gebruiken om fotohouders of fotolijstjes met bloemdecoraties te maken. Zulke decoraties zijn ongelooflijk mooi. Je laat niet alleen je mooie foto’s zien, maar je voegt ook een warm, modern tintje toe aan je inrichting.

on voit un panier en fil de fer sur un fond blanc avec des oeufs blancs et roses à l'intérieur et un panneau en ardoise sur lequel est écrit
Draadmand

De meest ingewikkelde om te maken

Draaddecoraties kunnen worden aangepast aan elke plattegrond en stijl. Je kunt wanddecoraties, foto’s, lampen, bloempotten en vazen van draad maken.

Je kunt ook op een middag een creatieve activiteit met je kinderen organiseren. Je hebt ijzeren hangers nodig die je met een tang kunt buigen en vouwen om originele sculpturen te maken. Je kunt dierensculpturen maken (vogels of katten van ijzerdraad), die momenteel erg in de mode zijn. En je kunt ze gebruiken om de woonkamer of de kinderkamer te versieren. Probeer ze eens uit en laat je kinderen hun creativiteit de vrije loop!

Welk gereedschap heb ik nodig om draaddecoraties te maken?

Het eerste gereedschap dat je nodig hebt om een draaddecoratie te maken is gegloeid draad. Dat is de grondstof. Je vindt gegloeid draad op de markt in verschillende diktes, maar vooral in verschillende prachtige kleuren. De dikste draden worden gebruikt om structuur te geven en je beelden bij elkaar te houden. De dunnere draden worden gebruikt om af te werken. We raden je aan om vaak een rol draad te kopen. De rol is veel voordeliger en is op de markt verkrijgbaar tegen een betaalbare prijs.

on voit un rouleau de fil de fil de fer sur un fond blanc
Rol draad

Vervolgens heb je een draadkniptang nodig. Gegloeid draad kun je niet met de hand knippen. Als je het probeert, bezeer je jezelf onvermijdelijk. Gebruik dus een draadtang om de draad gemakkelijker door te knippen. Je hebt ook een schaar nodig. Voordat je je draad knipt, moet je eerst de juiste lengte afmeten voor een enkele draad. Deze knip je af met je schaar. Pas daarna, afhankelijk van de lengte van de enkele draad, knip je de draad door.

Om de verschillende onderdelen van je decoratie in elkaar te zetten, gebruik je fijn draad of sterke lijm. Afhankelijk van je sculptuur gebruik je het een of het ander.

Tot slot heb je tuinhandschoenen nodig. Die beschermen je handen tegen snijwonden. Je kunt dus zonder angst werken!

Kortom, om een draaddecoratie te maken, heb je gegloeid draad, een draadschaar of kniptang, een schaar, dun draad, een sterke nek en tuinhandschoenen nodig.

Welke stappen moet ik volgen om een draaddecoratie te maken?

Om de klus perfect te klaren, is het essentieel om de verschillende basistechnieken te kennen. Het eerste wat je moet weten is dat draad een materiaal is dat sporen vasthoudt van het werk dat je eraan doet. Daarom moet je de draad voorzichtig openvouwen. Daarna moet je een beetje oefenen voordat je echt begint met het maken van je decoratie. Dus, om je versieringen te maken, laten we eens kijken naar de verschillende basistechnieken.

De steken

De steken op de draad zijn de sluitlussen die je moet maken:

 • de eenvoudige sluitlus: neem met een platte tang een uiteinde van de draad en maak een lus. Steek vervolgens de draad in waaraan de lus wordt bevestigd. Sluit vervolgens de lus;
 • de dubbele sluitlus : nog steeds met een platbektang, neem je één uiteinde van de draad en maak je een lus. Op dezelfde manier als bij de enkele sluitlus. Neem dan het tweede uiteinde van de draad en maak nog een lus. Trek vervolgens de lussen naar elkaar toe. Trek ze ten slotte aan om ze te sluiten. Om je lussen te sluiten, draai je ze gewoon een of twee keer op zichzelf;
 • knopen : met andere woorden, knoop de lussen of stukjes van je ontwerp. Begin met het afknippen van een stukje fijn draad, dat je zult gebruiken om de stukjes aan elkaar te knopen. Om dit te doen, wikkel je de stukken die je wilt knopen om elkaar heen met acht of tien slagen van de fijne draad. Trek de draad vervolgens stevig aan met een tang. Gebruik tot slot een draadtang om overtollig fijn draad weg te knippen.

Technieken voor het vormen van draad

We zullen het hebben over de drie belangrijkste technieken die je moet kennen als je nieuw bent in het decoreren met draad:

 • gedraaide draad: esthetisch gezien is dit veel mooier, maar ook erg sterk. Het is een techniek die het ontwerp van je creatie verbetert en de stevigheid verhoogt. Om een draad te twisten, knip je eerst twee keer de lengte van de draad af die je nodig hebt voor je gekozen decoratie. Vouw de draad vervolgens dubbel en houd hem aan beide uiteinden vast. Wikkel het ten slotte gelijkmatig en strak volgens je ontwerp;
 • spiraaldraad: om een spiraal te maken, gebruik je gedraaide draad (dubbelgevouwen) of dikkere draad. Dit geeft je het “spiraal” effect. Om dit te bereiken, wikkel je de draad rond een metalen cilinder of houten stokje, ongeacht de grootte. Je kunt een verfkwast gebruiken of iets anders dat cilindrisch en vrij stevig is. Na het wikkelen verwijder je voorzichtig de cilinder. En dat is het, je hebt een spiraaldraad;
 • de gedraaide draad bevestigen : om je gedraaide draad aan je werkstuk te bevestigen, haal je de strengen aan één uiteinde uit elkaar en wind je ze voorzichtig rond het werkstuk. Bind ze aan het werkstuk.

Deze technieken zullen het gemakkelijker maken om je draaddecoraties te maken.

Het eigenlijke werk

Nu je weet hoe je met draad moet omgaan, kun je oefenen in het maken van decoratieve objecten. Om dit te doen, maak je een patroon voor je decoratie. Met andere woorden, teken het model van je decoratie op karton, dat je vervolgens uitknipt. Gebruik vervolgens de draad om de contouren van uw model te volgen, terwijl u de bevestigingspunten op strategische plaatsen uitwerkt. De bevestigingspunten moeten worden gemaakt naarmate je vordert met je creatie.

Lees ook: Hoe maak je een verjaardagsdecoratie en maak je indruk op je gasten?

Hoe maak je meer specifieke decoratieve objecten?

Hier laten we je zien hoe je een draadhuisdecoratie maakt. Het is niet heel moeilijk om te maken. Bovendien maak je een prachtige muurdecoratie. Om dit schilderij te maken, heb je nodig :

 • een doek van het materiaal en de grootte die je wilt;
 • draad of aluminiumdraad in de dikte en kleur van je keuze;
 • dunne draad van dezelfde kleur;
 • kniptang ;
 • tang met ronde punt
 • een dikke naald (grote diameter);
 • lijm;
 • bedrukt papier naar keuze.

De eerste stap is zeker het moeilijkst. Maar ook weer niet te moeilijk! Je moet het ontwerp bepalen dat je wilt maken. Laat je creativiteit het woord doen. Daarna geef je het vorm met de draad, met behulp van de technieken die we eerder hebben genoemd. Gebruik hiervoor de rondbektang.

sur une feuille de papier avec des traits, est posé un coeur en fil de fil. de nomreuses petites perles bleues sont de part et d'autres enfilées dans les fils de fer.
Draadhart

De tweede stap is het uitknippen van het bedrukte papier volgens je ontwerp. Het is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is de stukjes draad op het bedrukte papier leggen en de contouren van de gleuven op het papier tekenen. Het papier wordt in feite gebruikt om de delen van je draadwerk te versieren.

De derde stap is het bevestigen van je draadontwerp op het canvas. Om dit te doen

 • bepaal de uiteindelijke locatie van je ontwerp door het op het canvas te plaatsen;
 • bepaal de strategische bevestigingspunten die ervoor zorgen dat je draadontwerp op zijn plaats blijft op het canvas zonder te bewegen of te vervormen. Prik vervolgens de gaatjes door met de naald;
 • zet je draadontwerp vast met de fijne draad. Probeer de fijne draad door de gaatjes te rijgen en bevestig hem aan de achterkant van je canvas, waarbij je een aantal slagen maakt.

De vierde stap is het lijmen van je bedrukte papier. Breng lijm aan op de achterkant van het bedrukte papier en schuif het voorzichtig op zijn plaats. En klaar is je stijlvolle draadhuisschilderij! Vergeet het niet uit te proberen!

Draaddecoraties: in een notendop

Uiteindelijk zullen draaddecoraties originaliteit, karakter en esthetische aantrekkingskracht aan je huis geven. Hoewel sommige ontwerpen vrij ingewikkeld zijn, zijn de meeste eenvoudig te maken. Je hoeft alleen maar het juiste gereedschap te pakken en creatief te worden.

Denk je dat je draaddecoraties kunt maken? Heb je het ooit geprobeerd? Zo ja, hoe heb je het gedaan? Aarzel niet om je ervaring met ons te delen in het commentaargedeelte.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.