Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

Hoe maak je van een aquarium een decoratief object?

Een van de beste manieren om een uniek, kleurrijk en levendig interieur te creëren is door te spelen met aquariumdecoratie. Het zal de sfeer in je huis verhogen. Aan de andere kant is glas een duurzaam en bestendig materiaal, dus het is altijd een goed idee om na te denken over het recyclen van je aquarium (de bak), zelfs als het er oud uitziet. Je kunt het omtoveren tot sublieme decoratieve objecten om je woonkamer of een andere kamer op te fleuren en een vleugje pit te geven. Ontdek in dit artikel 5 manieren om van een aquarium een decoratief object te maken.

1. Versier je aquarium

Als je een aquarium hebt met een of meer vissen, kun je het gemakkelijk zo versieren dat het je inrichting verbetert. Door te spelen met de decoratie van het aquarium kun je een prachtige decoratie creëren. Het is ook een geweldige manier om beter voor je vissen te zorgen.

Houd rekening met het type en de vorm van je aquarium

Bij het inrichten van je aquarium moet je absoluut rekening houden met het type en de vorm ervan. Het comfort en het welzijn van je vissen hangen ervan af.

Wat het soort aquarium betreft, zijn er aquaria voor warme zoetwatervissen en aquaria voor koude zoetwatervissen. In het eerste geval kies je voor een neutrale inrichting, met veel planten. In het tweede geval kies je voor een lichte, minimalistische sfeer. Aquaria zijn er in verschillende vormen. Dit aspect heeft geen directe invloed op het welzijn van de vissen, maar je moet er wel rekening mee houden bij het aanpassen van je inrichting.

Kies het substraat

Het substraat moet op de bodem van het aquarium worden gelegd tot een bepaalde diepte (7 tot 10 cm hoog). Dit substraat vormt de bodem van het aquarium. Grind ” verdient daarom de voorkeur. Afhankelijk van de vissoort moet de sortering zeer fijn of vrij grof zijn. Grind is er ook in verschillende kleuren. De keuze van de kleur is heel belangrijk, omdat het ook helpt om je aquariumdecor te verfraaien.

Versier je aquarium met planten

une personne plonge une plante aquatique dans un aquarium plein d'eau. il y a également une maisonette et d'autres petites plantes dans l'aquarium. d'autres plantes aquatiques attendent d'être immergées dans l'eau près de l'aquarium.
Decoratieve planten toevoegen

Om de bodem van je aquarium te versieren, heb je twee opties: natuurlijke planten of kunstplanten. Hoe dan ook, planten zijn essentieel. Ze geven de vissen een gevoel van veiligheid en zorgen ervoor dat ze zich heimelijk kunnen verstoppen.

Kunstplanten worden steeds realistischer, vooral qua afwerking. Ze lijken bijna op natuurlijke planten. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in een reeks zeldzame kleuren, zodat je een echt unieke en originele decoratie kunt creëren die de schoonheid van je interieur accentueert.

Metnatuurlijke planten daarentegen kun je een echte plantentuin creëren. Deze zal na verloop van tijd op een fascinerende en boeiende manier evolueren. Ze kunnen ook worden gebruikt als visvoer. Het is zo praktisch! Als je eenmaal je planten hebt gekozen, moet je nadenken over de accessoires die de sfeer nog verder zullen verbeteren. Denk hierbij aan bubbels, schuilplaatsen, gekleurde stenen, 3D-objecten voor nog meer originaliteit, enz.

Je kunt ook een aantrekkelijke glanzende poster op de buitenkant (achterkant) van het glas plaatsen, beginnend bij de bodem. In aquariumwinkels kun je allerlei zeebodemposters in verschillende stijlen kopen. Kies een poster die past bij de sfeer en het waterlandschap dat je wilt creëren (exotisch, tropisch, enz.).

2. Verander je aquarium in een kantoorvitrine

Helaas heeft je kleine goudvis je verlaten en weet je niet wat je met het lege aquarium moet doen? Een vitrinekast voor je kantoor is een ingenieus idee. Je kunt het gebruiken om je kantoor te versieren met iets origineels en authentieks. Je hoeft alleen maar je creativiteit de vrije loop te laten. Maar hoe pak je dat aan?

De te gebruiken materialen

Om een vitrinekast voor je kantoor te maken, heb je nodig :

 • eenaquarium om te recyclen ;
 • een stuk multiplex ter grootte van het deksel van je aquarium;
 • zwarte verf om het deksel en de randen van het aquarium te schilderen
 • een verfkwast ;
 • een handvat van een lade;
 • een schroevendraaier;
 • een klein schroefhaakje.

Het maken

Zodra je alle materialen hebt verzameld die je nodig hebt, kun je beginnen met je inventieve flair. De eerste stap is het schilderen van de multiplexplaat met zwarte verf aan beide zijden. Je kunt ook een andere kleur verf gebruiken, afhankelijk van het effect dat je wilt (lichtere of fellere tinten). Maar zwart is nog steeds een veilige keuze.

De tweede stap is om het handvat in het midden van je plank te schroeven. Gebruik hiervoor je schroevendraaier en schroeven. Teken ten slotte aan de andere kant van de plank een lijn met markeringen. Schroef vervolgens de haken op je markeringen. Voor de duidelijkheid, om je markeringen te maken, kun je beginnen met het tekenen van een rechte lijn over de lengte van de plank. Vervolgens markeer je met behulp van een liniaal punten op gelijke afstanden langs de lengte van de plank. Dit zijn de punten waar de schroefhaken worden bevestigd.

En klaar is Kees, je bureauvitrine is klaar om je werkplek te verfraaien. Gebruik zwarte kwarts om de bodem van je aquarium te versieren. Het resultaat zal sensationeel zijn, je zult het zien. Om je vitrinekast af te maken, hang je een paar van je favoriete foto’s op om een vertrouwde sfeer te creëren. Hang ze gewoon aan de schroefhaken.

3. Gebruik je aquarium als tropisch licht

Verlichting is een essentieel onderdeel van interieurdesign. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn van iedereen in huis. Het is dus een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het inrichten van je kamers.

Je kunt je aquarium gebruiken als een tropisch licht, vol prachtige kleuren. En laat je meevoeren naar Río de Janeiro :).

Te gebruiken materialen

Een rechthoekig aquarium is perfect voor het maken van je tropische lamp. Je hebt nodig :

 • een aquarium ;
 • een zwartgeverfde multiplex plaat ter grootte van het deksel van je aquarium;
 • een elektrisch systeem;
 • visdraad;
 • een papieren bloemenkroon;
 • kleine papieren bloemen
 • glitter ;
 • een boormachine;
 • een gatzaag ter grootte van je mouw.

De lamp maken

Er zijn zes stappen om je lamp te maken. Eerst moet je het midden van je snijplank bepalen. Gebruik vervolgens je gatenzaag om gaten in de hoes te boren. Op dit punt kun je ook twee kleine gaten aan weerszijden van het hoofdgat boren. Met deze twee gaatjes kun je de bloemenkroon bevestigen.

Na deze eerste twee stappen moet je je elektrische systeem opzetten en de lamp installeren. De lamp moet zo geplaatst worden dat hij vastzit aan het gat, zodat hij in het aquarium zit. Zodra de lamp is geïnstalleerd, is de vierde stap het bekleden van de bodem van je aquarium. Dit doe je met glitter. Plaats vervolgens de papieren bloemen bovenop de glitter.

De laatste stap is om het draad te gebruiken om de bloemenkrans op te hangen. Houd de krans vast aan de gaten die je eerder aan weerszijden hebt geboord. Let op dat je de bloemenkrans zo plaatst dat hij in het aquarium zit en de lamp omringt. Als je dit gedaan hebt, is je tropische lamp helemaal klaar. Je kunt er dan een op planten geïnspireerde inrichting mee maken met mooie, heldere lentekleuren. Met bloemenbehang en een rieten fruitmand creëer je een warme, zomerse sfeer. In de woonkamer zal je decor een sensatie zijn.

4. Gebruik het aquarium om te decoreren met een zeethema

Het “marine” thema is een interieurthema dat veel mogelijkheden biedt. Je hoeft alleen maar de juiste decoratieve accessoires, de juiste kleuren en de juiste materialen te kiezen voor een verbluffend effect.

De te gebruiken materialen

Om een maritieme decoratie te maken, heb je nodig :

 • meerdere aquaria van verschillende afmetingen en vormen indien mogelijk ;
 • schelpen ;
 • zeesterren
 • glazen kralen
 • graniet (zwart, roze, wit), gekleurd zand ;
 • gekleurde kleurstof
 • sierkettingen als je dat wilt.

Maken

composition de plantes succulentes dans un bocal en verre avec des couches de cailloux de diverses couleurs en guise de sable
Pot met vetplanten

Om je decoratieve hoekje te maken, begin je met het plaatsen van je potten of aquaria op het oppervlak waar je je decoratie wilt maken. Dit kan een tafel zijn, een meubelstuk, een bureau, enz. Voordat je de potten neerzet, moet je ze ook kleuren (kies voor een blauwe of limoengroene kleurstof voor een echt prachtig resultaat). Wit en blauw (in hun verschillende tinten) zijn de beste kleuren voor een geslaagde maritieme decoratie.

Je kunt je potten ook willekeurig rangschikken, zonder rekening te houden met hun grootte of vorm. Deze variatie zal een‘excentriek‘ gevoel geven aan je decoratie. Zodra de glazen op hun plaats staan, kun je ze versieren. Doe eerst gekleurd zand of gekleurd kwarts in de aquaria. Voeg dan een laag gekleurde parels toe, afhankelijk van hoe hoog je ze wilt hebben. Je kunt ook schelpen of zeesterren gebruiken in plaats van parels.

Het enige wat je echt nodig hebt, is een beetjefantasie en creativiteit. Je zult zien hoe stijlvol je potten zullen zijn. En om het meeste uit je maritieme decoratie te halen, kun je een paar objecten toevoegen, zoals een kleine boot, of een bootanker als wanddecoratie, enz. Vergeet dus niet om alles uit de kast te halen en een mooie, aantrekkelijke decoratie te maken.

Lees ook: 17 decoratietips om elektrische bedrading te verbergen

5. Hergebruik je aquarium als terrarium

Une vue grand angle d'une plante d'intérieur dans un vase en verre sur la table sous les lumières
Terrarium

Als je een leeg aquarium hebt, heb je veel meer aan deze bak dan je denkt. Een nuttige en ecologisch verantwoorde manier om het te hergebruiken is door er een terrarium van te maken. Stel je een glazen pot voor met prachtige groene, rode of oranje planten. Zou dat niet interessant zijn?

Een terrarium maakt je huis mooier en mooier. Bovendien heb je niet veel nodig om dit kleine wonder te maken. Het enige wat je nodig hebt is een beetje doe-het-zelven. Planten, water, substraat en je kunt prachtige terrariums maken. Het enige wat je hoeft te doen is een goede montage maken nadat je de materialen, gereedschappen en onderdelen hebt verzameld. Vervolgens kies je een goede locatie voor je aquarium-terrarium, maar bovenal zorg je ervoor dat je het goed onderhoudt.

De te gebruiken apparatuur

Voordat we tot de kern van de zaak komen, is het belangrijk om erop te wijzen dat er geen vast model terrarium bestaat. We zullen uitleggen hoe je er een maakt. Maar daarna hangt de keuze van planten, kleuren enz. af van je wensen en je inventiviteit. En met een beetje vindingrijkheid wordt je binnenornament grandioos.

Om een terrarium te maken, heb je nodig :

 • een vierkant en een meter;
 • een plamuurpistool
 • bevestigingsschroeven
 • twee sponzen
 • een cutter en handschoenen;
 • schuurpapier 400 ;
 • het aquarium ;
 • een roestvrij stalen rooster van 160 u om de bovenkant van het aquarium af te dekken;
 • en houten latten.

Het maken

Je hoeft deze instructies niet tot op de letter te volgen. Zoals we al zeiden, is dit meer een doe-het-zelfproject, dus het is aan jou!

Componenten kiezen

De eerste stap is het kiezen van je onderdelen. Je hebt potgrond en kleibollen nodig. Je vindt deze in gespecialiseerde winkels. Deze dienen als aarde of ondersteuning voor je binnenbloemen. De keuze is aan de planten. De meeste planten kunnen in een glazen pot groeien.

We raden je echter aan te kiezen voor tropische soorten zoals de ficus retusa, phitonia en nephrolepis. Ze lijken een beetje op mini-heesters en zien er ook nog eens geweldig uit. Maar je kunt ook de voorkeur geven aan zeewier. In dat geval zou vesicularia montagnei of vesicularia dubyana perfect zijn. Deze algen vormen het groene tapijt van je terrarium. Het eindresultaat zal echt professioneel zijn. Het gebruik ervan is echter optioneel.

Reinig je aquarium

Het is essentieel dat je aquarium groot genoeg is voor een bepaald aantal planten. Gebruik water en natuurlijke zeep om je bak schoon te maken. Vermijd afwasmiddelen. Gebruik vervolgens een schone doek om het aquarium te drogen. Vervolgens maak je een gat in de bodem van de bak, zodat vloeistoffen er gemakkelijk uit kunnen lopen. Vergeet dit detail niet, anders gaat het terrarium van binnen rotten.

Je aquarium is nu klaar voor de planten.

Beluchten

In dit stadium moet je het deel verwijderen dat de bovenkant van het aquarium bedekt voor ventilatie. Snijd vervolgens twee houten latten van dezelfde lengte als het aquarium en 4 cm breed. Lijm ze op de bovenkant van het glas. De volgende stap is het plaatsen van het rooster van 160 u over dit gedeelte. Zet het vast met bevestigingsschroeven en twee klemmen. Het resultaat? Je hebt een beweegbaar dak dat je naar wens kunt openen en sluiten. Maak tot slot de binnenkant van het glas nog een keer schoon om stof en houtresten te verwijderen die zich tijdens de installatie hebben afgezet.

Installeer je vloer en plant de planten

Voor je bodem moet je een laag kleibol en potgrond leggen, alles tot een hoogte van 10 tot 12 cm. Je begint met een laag kleiballen van 2 tot 3 cm, die je over de bodem van de bak verspreidt. Vervolgens voeg je een laag potgrond toe van 3 tot 4 cm dik.

Voeg vervolgens 3 cm kleiballen en 4 cm potgrond toe. Deze laag is niet alleen mooi om te zien, maar is ook essentieel voor de overleving van de planten.

Zodra je de grond hebt voorbereid, hoef je alleen nog maar je planten te planten. En dan wordt alles gemakkelijker. Wees heel voorzichtig als je je planten in de potgrond zet. Je kunt het besteeen punt gebruiken en niet je vingers. Zo verklein je het risico dat je kwetsbare planten zacht worden.

Zodra je de planten van je keuze hebt geplant, voeg je nog een paar kleiballen, schors, stukken ruwe steen of aarden potten toe. Dit zijn sublieme ornamenten voor je terrarium. Geef het geheel ten slotte water met een waterpistool.

In dit stadium kun je op zoek gaan naar een goede locatie om je prachtige terrarium te laten zien. Vermijd plaatsen die te koud of te warm zijn. Zoek het juiste evenwicht, zodat er een goede luchtstroom en veel licht is, en houd je terrarium vooral goed onderhouden.

https://youtube.com/watch?v=DDnNtfhdQIs%3Ffeature%3Doembed

Van een aquarium een decoratief object maken: in een notendop

Uiteindelijk kun je van een aquarium een decoratief object maken. De eerste manier is om je aquarium (met daarin de vissen) te decoreren met een mooi marine design, zodat het mooi staat in je kamer. De tweede manier is om een aquarium dat er oud uitziet of dat je niet meer gebruikt te recyclen en om te toveren tot sublieme ornamenten. Je kunt het gebruiken als bureaukastje, lampfitting, decoratieve pot of terrarium.

Waar denk jij je aquarium voor te gebruiken? Vertel ons er alles over in de reacties.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.