Filters zichtbaar

Decoreren met een indiaans thema is erg populair en ongelooflijk rijk. Het is niet alleen een kinderthema, maar vereist een hoge mate van technische vaardigheid. De Indiaanse wereld gaat niet alleen over mannen en vrouwen, maar ook over dieren, grandioze landschappen en mystiek. Laat ons je begeleiden bij het kiezen van je Indiaanse schilderij.

Hoe kies je een indiaans schilderij om je huis mee te versieren?

Bij het kiezen van een indiaans schilderij moet je rekening houden met een aantal belangrijke criteria: de grootte, de sfeer die het schilderij uitstraalt en de stijl van het omringende decor.

Indiaanse schilderijen zijn er in verschillende formaten. De keuze van het formaat hangt natuurlijk af van de grootte van de te decoreren muurruimte. Als het gaat om interieurontwerp, zijn er twee veelvoorkomende valkuilen die je moet vermijden. De eerste is een muur overladen met te veel meubels. Dit blokkeert al het licht, neemt het volume van de kamer weg en verhindert je om decoratieve keuzes te maken zoals muurkunst. Je moet ook voorkomen dat je grote muren helemaal leeg laat. Dit geeft de indruk van een levenloze, gedepersonaliseerde ruimte.

In het tweede geval past de foto van de Indiaanse vrouw precies. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als het gaat om de grootte. Als de ruimte aan de muur erg groot is, zal een heel klein schilderij niet geschikt zijn en er zelfs een beetje belachelijk uitzien. De foto mag echter niet alles in de weg staan: je moet er wat ruimte omheen laten, zodat de foto goed tot zijn recht komt en je toch vrij zicht hebt. Een goede oplossing zou een wandcompositie kunnen zijn, bestaande uit verschillende kleine schilderijen die samen een grote vormen, een beetje zoals een legpuzzel. Dit kan heel esthetisch, luchtig en grafisch zijn.

Je kunt je Indiaanse schilderij ook kiezen op basis van de sfeer die je wilt creëren. Er zijn tal van mogelijkheden. Bepaalde scènes of gezichten kunnen heel dynamisch zijn, zelfs ronduit oorlogszuchtig, wat aanzet tot beweging. Anderen kunnen de indianen associëren met landschappen of situaties die ontspannend zijn, of zelfs ronduit mystiek en bevorderlijk voor rust. Kleuren spelen ook een belangrijke rol: ze kunnen variëren van doorschijnend, zoals verouderd en vergeeld papier, tot een reeks flamboyante kleuren.

Dit sluit aan bij het laatste punt, dat zegt dat je schilderij moet passen bij de algehele decoratie van de kamer. Dit geldt ongeacht of de hele decoratie een indiaans thema heeft of niet. Want zelfs buiten het thema moet het schilderij passen bij de materialen die zijn gebruikt om de meubels te maken, of bij de verlichting of het volume van de kamer. In het geval van thematische decoraties moet het thema van het schilderij gerelateerd zijn aan het thema van de kamer. In het geval van bepaalde zeer eigentijdse en grafische decoraties kunnen bepaalde opvallende schilderijen echter geschikt zijn.

Wat stelt een indiaans schilderij voor?

Er zijn drie hoofdstijlen van Amerikaanse schilderijen: die met menselijke Indianen in verschillende situaties, die met landschappen en die met wilde dieren. Er worden verschillende thema’s verkend: natuur, oorlog of jacht, of zelfs openlijk mystieke of sjamanistische thema’s, een trend die nog steeds groeit.

Veel Indiaanse schilderijen tonen gezichten en er zijn minstens drie soorten: de oude Indiaan vol wijsheid en sereniteit, de krijger of de felle, mystieke vrouwenfiguur. Sommige schilderijen tonen ook groepsscènes: een bijeenkomst van ruiters of krijgers, een sjamanistische cirkel of een familiescène.

Andere schilderijen richten zich meer op landschappen die verband houden met de indiaanse wereld en kunnen een menselijke figuur bevatten. Het is een kans om naar het Verre Westen te reizen, naar de uitgestrekte vlaktes van de Grote Vlakten of naar het hart van rotsachtige berghellingen.

Een ander populair type schilderij is een schilderij dat geassocieerd wordt met de dierenwereld van de Indianen. Dit kunnen wilde dieren uit het Amerikaanse Westen zijn, of totemdieren die een sterke mystiek met zich meedragen, zoals adelaars, beren, wolven, bizons of slangen.

Hebben de Indiaanse schilderijen je meegenomen op een reis door de inheemse culturen van Amerika? Vervolg je reis met onze Chinese schilderijen, die je kennis laten maken met de kunstschatten van China.

In welke kamer(s) kun je een indiaans schilderij ophangen?

Een indiaans schilderij kan in verschillende kamers hangen, afhankelijk van de grootte, het doel en de gewenste sfeer.

Een slaapkamer, bijvoorbeeld, kan een indiaans schilderij waarderen, zolang het bevorderlijk is voor de rust. Een welwillende figuur, een weids, sereen landschap of een vredig dier kunnen allemaal een plek vinden om over je slaap te waken.

Woonkamers zijn over het algemeen de plekken waar je de grootste schilderijen vindt. Grote muren laten je verbeelding de vrije loop. Of het nu gaat om een groot schilderij of een compositie, je hoeft alleen maar de juiste verf voor je smaak en de kamer te vinden.

Voor kleinere kamers, zoals vochtige ruimtes of gangen, zijn kleinere schilderijen vaak geschikter en hier zijn bewegende figuren vaak welkom.

Kun je een indiaans schilderij in de slaapkamer van een kind hangen?

Absoluut. In feite is het vaak een zeer populaire keuze bij kinderen, net als alles wat met de indiaanse wereld te maken heeft. Veel kinderen vliegen graag naar de Grote Vlakten, waar mustangpaarden en gevederde hoofdtooien koning zijn! Maar maak wel onderscheid tussen wat geschikt is om te spelen en wat echt bevorderlijk is om te slapen.

De Indiaanse wereld biedt hiervoor genoeg mogelijkheden. Een beschilderd doek zal je kind niet onverschillig laten: het ziet er indrukwekkender uit dan een eenvoudige poster. Het is niet per se nodig om een heel groot schilderij op te hangen, tenzij het volume van de kamer zich daarvoor leent. Een of meer kleinere schilderijen kunnen een gevarieerde en zeer aangename Indiaanse sfeer creëren.