Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 ★★★★★

17 technieken om te leren schilderen

Een schilderij schilderen is een uitstekende artistieke activiteit die zeer winstgevend kan worden als de werken worden gewaardeerd. Maar afgezien van de financiële voordelen die het de kunstenaar kan opleveren, is het schilderen van een schilderij echt een intieme reis naar je innerlijke zelf. Een schilderij maken betekent je creativiteit kunnen uiten. Je verbeelding de vrije loop laten, je gevoelens en persoonlijkheid overbrengen op een extern medium. Om je innerlijke Pablo Picasso of Leonardo da Vinci te onthullen, moet je de technieken beheersen die nodig zijn om een schilderij te leren schilderen.

De juiste verf en penselen kiezen

Er zijn drie basisverven om mee te schilderen: aquarel, acryl en olieverf. Aquarel is het meest betaalbaar voor beginners. Het is verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en kan het beste worden gebruikt met een nat penseel of een verdund palet als het in ruwe staat is. Acryl geeft zowel amateurs als professionals duizend mogelijkheden. Het is de perfecte verf om elk detail naar voren te brengen. Het droogt snel, dus ideaal om in meerdere lagen te schilderen. Olieverf is voor ervaren schilders. Het is de beste in termen van prestaties en ook de duurste op de markt. Het is niet het makkelijkst voor beginners.

Aquarelverf kan het beste worden gebruikt met penselen met ronde punten, terwijl penselen met platte punten meer geschikt zijn voor acrylverf. Olieverf kan het beste worden aangebracht met Filbert-penselen. Kies een opgespannen doek voor olie- en acrylverf. Aquarellen worden geschilderd op speciaal aquarelpapier.

De eerste stappen

dans un atelier, des personnes peignent des tableaux sur des supports en bois.
Je atelier moet licht en ruim zijn

Ruim het atelier op van voorwerpen waarvan je bang bent dat er vlekken op komen. Zorg ervoor dat de verfstralen niet op gevoelige oppervlakken terechtkomen. Zorg ervoor dat het atelier ruim en goed verlicht is. Een schildersezel is erg handig als je geen harde, vlakke ruimte hebt.

Schets je werk op doek of papier

Dit is een belangrijk stadium, maar niet essentieel. Je kunt uit de vrije hand schilderen, maar om te beginnen is het altijd een goed idee om een eerste schets van je werk op papier te maken. Het maakt niet uit hoe ruw de schets is. Het dient als referentiepunt voor de reproductie op doek. Voor bepaalde objecten, zoals een bloem, hoef je niet elk detail op de schets te zetten. Een goede raad: het wordt gemakkelijker als je al een schets op papier hebt.

Teken de omtrek van je onderwerp zonder op details te letten. Identificeer de bron van licht en schaduwen.

Bereid je kleuren voor met zoveel tinten als je wilt. Perfectionistische schilders gebruiken precies dezelfde kleuren als op het model om een natuurgetrouwe weergave te krijgen. Sommigen geven er echter de voorkeur aan een beetje innovatief te zijn. Bij schilderen is alles mogelijk. Het enige dat telt is je wil.

Maak niet meteen hele tubes verf leeg. Meng de verf in kleine hoeveelheden en test het resultaat op een witte achtergrond. Zo weet je of het resultaat bij je past. Om verfverspilling te voorkomen, plan je zoveel mogelijk de exacte hoeveelheid die je nodig hebt voor je klus.

Verzacht te felle kleuren met een vleugje wit of zwart. Als je twee diametraal tegenovergestelde kleuren mengt, zoals rood en wit of wit en zwart, krijg je oneindig veel mogelijkheden.

Leer eerst hoe je je penseel moet gebruiken

Voordat je begint met het schilderen van onderwerpen, moet je leren hoe je je penselen moet hanteren en verzorgen. Begin met het tekenen van vloeiende, gelijkmatige lijnen met dit gereedschap en leer om precies de hoeveelheid verf te nemen die je nodig hebt voor elke streek.

Werk met kleine streken. Je penseelstreken moeten kort en licht zijn, afgewisseld met langere, sterkere streken. Overlaad je doek niet met verf. Breng alleen de minimale hoeveelheid aan. Gebruik verschillende soorten penselen en varieer met je technieken voor betere effecten en texturen.

Begin met de achtergrond

De makkelijkste techniek is om eerst de achtergrond te schilderen. Ga van de achtergrond naar de voorgrond. In feite wordt een schilderij met diepte verkregen door lagen over elkaar heen te leggen (eerst de lagen eronder en daarna de lagen erboven). Dit proces levert een goed gedetailleerd schilderij op. Als je op de tegenovergestelde manier te werk gaat, is het resultaat waarschijnlijk onevenwichtig. Er is echter geen standaardmanier om dit te doen. Aarzel niet om verschillende technieken uit te proberen om de techniek te vinden die het beste bij je past. Wat moeilijk is voor de meest gerenommeerde schilder kan gemakkelijk zijn voor een beginner.

Je onderwerp kiezen

Om te schilderen heb je het doek, de werkmaterialen en natuurlijk wat je wilt afbeelden nodig. Vraag jezelf af welk model je wilt tekenen. Wil je een stilleven schilderen? Een persoon? Een dier? Wil je je laten inspireren door een bestaande foto of schilderij? Denk erover na en kies je onderwerp. Maak je vooral geen zorgen en haal je hersenen er niet over overhoop, want je kunt het ene onderwerp doen, dan een ander, het opnieuw doen, opnieuw beginnen, zo vaak als je wilt. Hier zijn enkele technieken die je voor elk type onderwerp kunt gebruiken.

Een landschap schilderen

17 techniques pour apprendre à peindre un tableau Technique
17 technieken om een schilderij te leren schilderen

Landschappen zijn het beste onderwerp voor een beginnende schilder. Het stelt je in staat om je verborgen talenten te onthullen terwijl je je liefde voor de natuur uitdrukt. Je hebt perspectief en diepte nodig om te slagen met dit type schilderij. Je hebt een artistiek oog en bepaalde technieken nodig om al het moois op het doek vast te leggen.

Ten eerste hoef je niet aan de voet van een berg of in een dorp te wonen om een adembenemend landschap te schilderen. Je kunt je tuinhuisje of het weiland naast de deur schilderen door gewoon een interessant perspectief te vinden. Om je schilderij waarde te geven, moet je ook de menselijke invloed weergeven. Om dit te doen, kun je reclameborden, wegen of auto’s in het schilderij opnemen.

Een portret tekenen

Dit kan een persoon, een kind of een dier zijn. Het moet worden belicht en de achtergrond moet sober zijn, zodat je een goed beeld krijgt van het model. Als je geen scherpe hand en de beste technieken hebt om je onderwerp in detail vast te leggen, kies dan voor een impressionistische benadering. Hierbij concentreer je je meer op de essentie van het onderwerp dan op de details van perfectie. Als je een getraind oog hebt, beknibbel dan niet op de details, want die zijn van vitaal belang bij portretfotografie. De meeste van de beste schilders van de Renaissance volgden een opleiding in graveren en goudsmeden om de kunst van het detail te leren. Er is geen standaard manier om een portret te tekenen.

Studeer naar het leven of naar een foto. De laatste optie is in het voordeel van het model, dat niet urenlang stil hoeft te staan. Je kunt ook een zelfportret maken. Ga comfortabel voor een spiegel zitten en schilder je eigen beeltenis. Deze stijl is heel dynamisch en wordt steeds populairder bij veel mensen.

Een stilleven schilderen

Hierbij worden voorwerpen op een esthetische en elegante manier op een drager geassembleerd en vervolgens wordt de afbeelding weergegeven (bloemen, speelgoed, fruit, enz.).

Schilderen op muziek

Dit is een abstracte vorm van schilderen. Je hebt geen beeld voor je; je schildert wat je hoort, gebruikmakend van je verbeelding.

In schilderen zijn er geen grenzen. Dus wat je materiaal en je model ook zijn, je hebt geen enkele verplichting. Je hoeft het onderwerp niet exact te reproduceren. Durf nieuwe details toe te voegen als je dat wilt. Kunst kent geen grenzen.

Schilder het beeld

Nu is het tijd om praktisch te worden. Het eerste wat je moet onthouden is dat je zelfverzekerd moet zijn. Je concurreert met niemand. Leg jezelf geen druk op en zeg tegen jezelf dat alleen jouw verlangen telt. Begin langzaam en gebruik kleine hoeveelheden verf. Kies je onderwerp en concentreer je daarop. Als je geen specifiek model in gedachten hebt, kun je je gewoon de vruchten van je verbeelding voorstellen en je laten leiden door je penseel. Als je daarentegen al een schets hebt, is dat ook geweldig. Het werk zal gemakkelijker zijn.

Begin met de achtergrond. Leg dan de kleuren en vormen over elkaar om een dieper schilderij te maken. Werk vooral voorzichtig aan het perspectief van het schilderij om het dynamischer te maken. Blijf trouw aan dit perspectief door de juiste hoeveelheid ruimte te creëren tussen de elementen in het schilderij. Wees voorzichtig, de elementen moeten niet op gelijke afstand van elkaar staan. Anders verliest je schilderij zijn diepte. De elementen op de achtergrond moeten kleiner zijn dan de elementen er dichter bij.

Kleur toevoegen

Begin met de lichtste kleur en werk naar de donkerste toe. Het is makkelijker om lichte kleuren te bedekken met donkere. Het omgekeerde kan ook, maar weinig beginners zullen dit voor elkaar krijgen. Haast je niet. Meng kleine hoeveelheden terwijl je schildert. Langzaam en vol vertrouwen.

Gebruik het penseel om textuur toe te voegen.

Met korte streken lijkt je verf op bont. Lange streken daarentegen geven het een glad, dicht, vlak uiterlijk. Als je op een bepaald moment merkt dat je op een bepaald gebied te veel verf hebt gebruikt, verander dan nog niet van doek. Perfectionisten kunnen urenlang proberen om dit soort fouten goed te maken, maar het beste is om het schilderij af te maken en dan achteraf terug te komen om te zien of het al dan niet een negatieve invloed heeft gehad op het eindresultaat.

Werk aan één deel tegelijk

De grootste fout die beginners maken, vaak gedreven door opwinding, is proberen alle details in één keer te schilderen. De beste aanpak is echter om één voor één aan de elementen van het schilderij te werken. Concentreer je op één onderdeel, maak het af en ga verder met het volgende. Sommige kunstenaars geven er echter de voorkeur aan om aan meerdere elementen van het schilderij tegelijk te werken, maar het is makkelijker om eerst het ene deel af te maken voordat je aan het volgende begint. Het hangt allemaal van jou af. Terwijl je schildert, is het belangrijk om op bepaalde momenten een stapje terug te doen om je werk als geheel te waarderen. Dit overzicht geeft je nieuwe ideeën en laat je verbeelding de vrije loop.

Breng je schilderij tot leven

Concentreer je niet alleen op het centrale onderwerp van je schilderij. Het hele eindresultaat moet de aandacht trekken, zelfs als je besluit een stilleven te schilderen. De structuur, de basis, moet perfect zijn. Laat je vooral niet ontmoedigen. Het is niet gemakkelijk om een schilderij te maken. Zolang je alle benodigde materialen hebt, moet je weten dat je met tijd en oefening beter zult worden. Probeer te variëren en beperk je niet tot één schilderstijl. Met doorzettingsvermogen zul je je er beter in voelen.

Lees ook: Hoe hang je een zwaar schilderij op?

Tips om je werk te perfectioneren

Er zijn een aantal trucjes die je absoluut onder de knie moet hebben voordat je je schilderij tot leven kunt brengen.

De wash

Dit is een kleur die is verdund. Voor acrylverf wordt vaak water gebruikt, terwijl voor olieverf terpentine wordt gebruikt. Wash wordt gebruikt om een wit doek te bedekken en een voorstelling te schetsen.

Beglazing

Dit wordt gebruikt om de toonwaarde te versterken of een kleur te wijzigen. Net als een wash is een glacis een laag verdunde verf, behalve dat het wordt aangebracht over een laag verf die al is opgedroogd.

Een vervaging maken

Hierbij vloeien twee kleuren in elkaar over, zoals bij een geeloranje overvloeiing. Kleurverlopen zijn bijna dezelfde techniek, maar in dit geval moet een van de kleuren wit zijn.

Kleuren mengen

De kleuren worden op de rand van het palet gelegd om het mengen te vergemakkelijken. Als je klaar bent om te schilderen, moet je de kleuren in deze volgorde mengen.

Een schilderij vernissen

Om je schilderij mooier te maken, kun je het vernissen. Er zijn drie soorten vernis voor schilderijen: mat, glanzend en satijn. Ze spelen allemaal een dubbele rol: esthetisch en beschermend. Bovendien is een gevernist schilderij gemakkelijker schoon te maken. Aarzel dus niet om ze te gebruiken, vooral als je schildert met verf op oliebasis of acrylverf. Wacht tot je verf goed droog is en gebruik dan een spuitbus of kwast om de vernis aan te brengen. In het begin zul je bang zijn dat je al je harde werk verpest, maar maak je geen zorgen. De vernis zal je harde werk niet tenietdoen, maar juist versterken.

Wat u moet weten over het juiste kleurenschema

Als je voor het eerst begint met schilderen, kun je bij nadere inspectie van je eerste werken de indruk hebben dat ze kleur missen. In feite zijn het niet zozeer de kleuren die ontbreken, maar de manier waarop ze zijn gerangschikt en toegepast. Er zijn primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren. Als je niet weet hoe je ze moet gebruiken, loop je het risico dat je de boel verknoeit en je penselen door elkaar haalt.

Primaire kleuren krijg je niet door te mengen. Er zijn er drie: geel, cyaan en magenta.

De secundaire kleuren worden verkregen door de primaire kleuren paarsgewijs te mengen. Er zijn ook drie secundaire kleuren: groen, dat een mengsel is van cyaan en geel, violet, dat een mengsel is van magenta en cyaan, en oranje, dat een mengsel is van geel en magenta. Ten slotte worden tertiaire kleuren verkregen door secundaire kleuren te mengen met primaire kleuren. Er zijn 6 tertiaire kleuren: blauwgroen, roodviolet, blauwviolet, geelgroen, geeloranje en roodoranje.

De beste kleurencombinaties

Dit zijn verschillende technieken om meer harmonie te creëren in een schilderij. Ze zijn gebaseerd op de lay-out van het kleurenwiel. Hier zijn de beste combinaties die werken:

  • Complementaire kleuren: deze staan tegenover elkaar op de kleurencirkel. Dit is bijvoorbeeld het geval met blauw en oranje.
  • Aangrenzende complementaire kleuren. Deze zijn perfect voor een harmonieus schilderij.
  • Diaden. Dit zijn twee kleuren die in het midden gescheiden worden door een andere kleur op de kleurencirkel.
  • Drieklanken. Drie verschillende kleuren naast elkaar op het wiel.
  • Tetrads (4 kleuren vormen een mooie harmonie).

Een schilderij leren schilderen

Dat was het dan. Je bent nu perfect uitgerust om te gaan tekenen wat er maar in je opkomt. Onthoud vooral dat schilderen een kunst zonder grenzen is. Laat je dus door niemand ontmoedigen. Schilderen is de kunst om jezelf visueel uit te drukken. Het is dus alleen je verbeelding die telt. Projecteer je ideeën op het doek en probeer met behulp van de bovengenoemde technieken je werk tot leven te brengen. Veel succes en… aan je penselen.

Hoe heb jij je eerste stappen in het schilderen gezet? We horen graag over jouw ervaringen in de kunstwereld.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.