Uw mandje

Responsieve klantendienst 🇳🇱

10% KORTING NU MET DE CODE RDA10

4,8/5 ★★★★★

Welk formaat foto moet ik kiezen voor mijn muur?

Als het op schilderijen voor je muurdecoratie aankomt, is het niet genoeg om een sterke en plotselinge aantrekkingskracht op een doek te hebben. Om je interieur te harmoniseren, moet je rekening houden met een aantal factoren, waaronder stijl (oosters, noords, modern, zen, tropisch…), kleuren (warm, helder, zwart en wit…), materiaal (hout, aluminium, plexiglas…) en de grootte van je lijsten.

Dit zijn de factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van doeken voor de muren van je huis, afhankelijk van de smaak van de kamer waarin je je lijst monteert. Als je een muur wilt versieren met een decoratief schilderij, is de grootte van de lijst ongetwijfeld een van de belangrijkste criteria om rekening mee te houden bij je aankoop.

Stel je voor, als je voor een klein schilderij gaat en het op een van de “grote boulevards” van een grote witte muur plaatst, zul je waarschijnlijk gefrustreerd zijn door het resultaat. Het is alsof je een groot, nieuw, sierlijk schilderij aan een toch al rommelige muur hangt.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het verplaatsen van je lijst onvermijdelijk betekent dat je een gat in een andere muur moet maken en de oude muur moet blokkeren… wel, daarom kun je het beste goed nadenken en de maten opnemen voordat het te laat is!

We geven je ook een aantal ideeën voor wanddecoratie voor de verschillende ruimtes die je wilt inrichten.

Déterminer la largeur de tableau idéale

Hoe bepaal je de ideale breedte van een schilderij?

Schilderijen zijn een beetje zoals wij mensen. Ze moeten ook “ademen”. Je moet ze dus de ruimte geven om te ademen, zonder een aantal basisconcepten te vergeten die we hier zullen behandelen. Ten eerste, en dit is de gouden regel, moet je een schilderij nooit te klein ophangen aan een grote muur, anders gaat het verloren in het decor. Het omgekeerde is ook waar. We geven je de precieze methodes om de juiste maat te kiezen, zodat je kunt beginnen met het ophangen van je schilderijen. Pak eerst je favoriete meetlint en je rekenmachine… Meet vervolgens de breedte van je muuroppervlak en vermenigvuldig de uitkomst met 0,57 om de perfecte verhouding te vinden.

Als je bijvoorbeeld een muur hebt met een breedte van 3 meter en je vermenigvuldigt dit cijfer met 0,57, dan is het resultaat 1,71. Dit betekent dat de ideale breedte om te bedekken 171 cm zou zijn. Wees echter voorzichtig als je al decoratieve elementen aan de muur hebt hangen, zoals klokken, planken of hoge meubels. In dat geval hoef je alleen rekening te houden met de resterende lege ruimte. Je lijst wordt dan tot ieders vreugde in deze ruimte geïnstalleerd.

Verderop in dit artikel vertellen we je welke afmetingen je het beste kunt kiezen voor het oppervlak dat je zojuist hebt berekend.

Wat is de perfecte hoogte voor een schilderij?

Wat de hoogte betreft, moet je rekening houden met de essentiële esthetische regel die in kunstgalerijen en musea wordt gebruikt. Plaats je lijst 152-165 cm van de vloer en in het midden als je een lege muur hebt. Deze hoogte komt overeen met ooghoogte. Als er een meubelstuk onder staat, zoals een bank, ladekast of dressoir, mag deze niet hoger zijn dan 76 cm.

Respecteer in dit geval de regel van ⅔ van de lengte en plaats je wanddecoratie tussen 15 en 25 cm boven je meubels. Als het boven een open haard is, ga dan tussen 1 – 30 cm boven de schoorsteenmantel en de onderkant van de lijst. Je kunt dan meerdere schilderijen plaatsen of kiezen voor een panoramisch doek.

Afhankelijk van de ruimte die je wilt decoreren

Nu komen we bij de kern van de zaak. Het kiezen van de grootte van je lijst vereist iets meer analyse van jouw kant. De twee belangrijkste variaties zijn de grootte van de te decoreren ruimte en de beschikbare ruimte op de muur. Grotere maten zijn alleen geschikt voor grote ruimtes zoals een woonkamer
bijvoorbeeld. Merk op dat als je slaapkamer vrij ruim is, je deze grote maten ook boven je bed zou kunnen aanpassen. Je zou zelfs een extra breed frame achter je bed kunnen gebruiken als alternatief voor behang.

Zorg ervoor dat je nooit kleine frames gebruikt op een grote muur, zoals we hieronder zullen bespreken. Reserveer deze voor het opvullen van muren die al gedecoreerd zijn of voor kleine ruimtes. Het belangrijkste is dat je je kunstwerken niet zomaar plaatst, anders wordt je huis een compleet “enigma”
slordig.

Hier zijn de afmetingen en details van de verschillende formaten schilderijen en hoe ze overeenkomen met de te verkiezen ruimtes.

Les grands espaces sont faits pour les grands tableaux

Grote ruimtes zijn gemaakt voor grote schilderijen

Als je je schilderij in een grote ruimte wilt ophangen, kies dan een groot schilderij dat in grootte varieert tussen 100 × 100 cm of 70 × 70 cm. Je kunt je meesterwerk bijvoorbeeld in je woonkamer ophangen aan een opgeruimde muur, zodat je schilderij de hoofdattractie van de kamer wordt.
Als je een hoog plafond hebt, kun je ook kiezen voor een XXL canvas, vergelijkbaar met behang.

Als je ervoor kiest om je schilderij boven een bank of meubelstuk te hangen, kies dan voor panoramafoto’s van 40 × 120 cm of 50 × 150 cm. Vergeet niet het advies hierboven over de ideale hoogte voor frames boven meubels.

Het nut van kleine ruimtes

Ben je een kleine ruimte aan het inrichten? Overweeg dan om foto’s van klein formaat te plaatsen in smalle ruimtes zoals gangen of lange kamers, trappen … kleine vierkante drieluikframes zijn een goede keuze voor dit soort inrichtingen. Je kunt ook fotolijstjes van onvergetelijke momenten met je familie ophangen.

De slaapkamer is ook een goede optie voor kleine schilderijen. Vaak heb je lege ruimtes die je graag een extra element aan je inrichting wilt geven. Hetzelfde geldt voor het trappenhuis… hier moet je voor de inrichting een rechte lijn volgen op een hoogte van 152 cm, beginnend bij elke trede en met een tussenruimte van 2 tot 3 treden.

Kiezen voor middelgrote fotolijsten

Dit type displayboard kan gemakkelijk overal worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je gemakkelijk één groot doek vervangen door twee middelgrote. Ze nemen minder ruimte in beslag, maar hebben nog steeds een goed formaat om je favoriete foto’s of posters op te hangen. En omdat ze minder kosten dan een groot canvas, zijn ze de ideale oplossing en krijg je waar voor je geld.
De afmetingen van deze foto’s zijn ongeveer 60 × 60 cm en 50 × 70 cm.
Je kunt ze boven je bed hangen, in de hal, woonkamer, enz. Creëer aangename ruimtes met verschillende inspiraties.

Wat vind je van een Méli-mélo?

De keuze van een méli-mélo is bijzonder en zal zeer aangenaam zijn om over na te denken. Wissel foto’s en spiegels van verschillende afmetingen af. Creëer een harmonieus geheel tussen de verschillende dragers, maar houd vooral rekening met de volgende punten:

 • Denk na over het geheel van je eindresultaat
 • Kies een ankerstuk
 • Organiseer de elementen rond een denkbeeldige horizontale lijn
 • Plaats het midden van je creatie op 152 cm van de grond
 • Meet en laat 5 tot 10 cm ruimte tussen elk frame.

Gereedschap

Vergeet niet de belangrijkste gereedschappen te gebruiken die je nodig hebt om je creatie op zijn plaats te bevestigen:

 • een liniaal om de lengte, hoogte vanaf de grond en de afstand tussen de frames te meten,
 • een waterpas, vooral als je een groot schilderij ophangt,
 • een hamer of boor om een spijker in te slaan of een gat te maken, afhankelijk van het muuroppervlak (sintelblok, baksteen, pleisterwerk, enz.),
 • een spijker, een haakje of een bevestigingsschroef en een plug voor elk schilderij dat je moet bevestigen.

Als je klaar bent, doe dan een paar stappen achteruit en bewonder je nieuwe muur, verfraaid door de nieuwe lijst! Aarzel niet om een second opinion te vragen om de balans en symmetrie van je lijst te beoordelen.

Maak van je hal een echte kunstgalerie

Een doek kiezen dat past bij het doel van de kamer is niet eenvoudig. Kies er een die te groot is en je kamer zal zwak aanvoelen. Maak het daarentegen te klein en het werk zal zwak overkomen. Je kunt verschillende mooie kunstwerken in één kamer ophangen. De beste manier is om ze naast elkaar te hangen als dat mogelijk is, en je eigen thema te kiezen
je eigen thema. Je kunt dan een selectie maken van plaatsen die je hebt bezocht, plaatsen waar je van houdt of landen waar je je vakantie hebt doorgebracht.

Het formaat van je werk

Verticale schilderijen zijn uitstekend geschikt om de plafondhoogte van een kamer te benadrukken. Als je een mooie woonkamer hebt met een uitstekende plafondhoogte, pronk daar dan mee met een verticaal wandcanvas.

De klassiekers, in vierkant of horizontaal formaat, kun je het beste gebruiken om je favoriete landschappen of familiefoto’s te illustreren. Ze verfraaien je interieur en geven je de kans om enkele minuten rond te stuiteren en de foto te bewonderen.

Panoramische of langwerpige foto’s zijn perfect voor muren in lange kamers of gangen. We raden aan om je kantoor, een open ruimte, vergaderzalen enz. te decoreren. Panoramafoto’s staan ook bekend om hun chique, luxe en design.

Een echte blikvanger

Kijk rond in de kamer om de ideale locatie voor je foto te vinden. Het is waar dat het niet altijd gemakkelijk is, maar volg deze eenvoudige tips:

 • Plaats het midden van het schilderij op ooghoogte
 • Centreer het schilderij horizontaal op een van de muren, meet dan fijn als je voordat je met succes door je muur boort!
 • Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar wij staan erop dat u controleert of uw plank recht is. Aarzel niet om dit met een waterpas te controleren.
 • Zoek een strategische plek boven een meubelstuk of bank, een dressoir of een ondergrond die bij je past. Dit komt zowel het schilderij als het meubelstuk ten goede!
 • Plaats een schilderij niet boven een voorwerp dat je niet kunt verplaatsen, zoals een radiator.

Als je nog steeds twijfelt over de grootte van je kunstwerk, plak dan wat papier op je muur om een idee te krijgen van de ideale grootte voor jouw interieurdecoratie.

En vergeet niet om een stijl te kiezen die echt bij je past! In dit opzicht hangt alles in de eerste plaats af van de sfeer die je in je verschillende kamers wilt creëren. Een eigentijds frame of een zwart-wit canvas kan het verschil maken boven een bank, afhankelijk van of je op zoek bent naar originaliteit of soberheid.

Een uitstekend canvas met een digitale afdruk of foto’s op een krijtbord zullen geweldig staan op je trap, terwijl een kunstwerk in een houten lijst geweldig zal staan in een eetkamer.

Où trouver des œuvres d’art

Waar kan ik kunstwerken vinden?

In je zoektocht naar een geslaagde verfraaiing van je binnenmuur is het ook heel belangrijk om te weten waar je de schilderijen kunt kopen die bij jou en je interieur passen. Het is soms moeilijk om te weten waar je kunstwerken kunt kopen. Je kunt een aantal uitstekende stukken vinden in je plaatselijke decoratiewinkel en je hoeft natuurlijk niet naar kunstgalerijen te gaan om te vinden wat je zoekt. En daarvoor kun je terecht bij kunst verkopen op het web.

Dit kan de ideale optie zijn, want je moet jezelf trainen om unieke en originele stukken op te sporen die je zullen inspireren en die bijgevolg een vleugje soberheid aan je huis zullen toevoegen. Meestal worden deze werken per thema gepresenteerd, of het nu foto’s, schilderijen, grafieken of beeldhouwwerken zijn. Om je huis helemaal af te maken, raden we je aan om de stijlen op elkaar af te stemmen en schilderijen en foto’s af te wisselen om je rijke en uitstekende binnenmuur te verfraaien.

Als je enige computervaardigheden hebt, denk er dan aan om een snapshot te maken van de kamer of de muur waar je dit schilderij wilt ophangen. Maak vervolgens een zeefdruk van het schilderij dat je wilt kopen. Nu kun je de foto van het schilderij over de foto van je muur heen leggen en het resultaat voor je ogen zien!

Dit is een heel gebruikelijke en praktische tip als je een wirwar van foto’s wilt maken. Zorg er natuurlijk wel voor dat de kleuren, afmetingen en oriëntaties van de lijsten het meest harmonieuze geheel vormen.

Tot slot geeft het verkrijgen van je panelen via internet je ook de mogelijkheid om nieuwe kunstenaars te spotten, die bij voorkeur niet in jouw winkels worden tentoongesteld. U kunt ook profiteren van werken tegen aantrekkelijke prijzen van kunstenaars die nog niet gewaardeerd worden door het publiek. Het is een manier om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht je smaak, wensen en budget.

Laatste woorden

Je schilderijen succesvol ophangen is meer dan een spijker pakken en die in de muur steken in de hoop dat je arendsoog het kleinste foutje of de kleinste scheefstand zal ontdekken. Neem de tijd om het gereedschap te kopen dat je nodig hebt en doe je onderzoek van tevoren, anders zul je teleurgesteld zijn over al het werk dat je hebt gedaan.

Denk aan alles: kleuren, thema, frame, ruimte, grootte… Gebruik de zeefdruk-tip die we je gaven en maak zelf een paar mock-ups voordat je als een klusjesman of -vrouw een riem pakt met een hamer, spijkers, haken en een waterpas. Alles moet ‘op de juiste plaats’ zitten voordat je iets doet, en glimlach dan als je ziet wat je hebt gemaakt.

Hoe kies je het juiste formaat schilderij voor je huis?

Het kiezen van een schilderij en het vinden van het juiste formaat dat bij je ruimte past is een echte uitdaging, maar ondanks alle moeilijkheden is het vooral een uitstekende manier om je huis beter te leren kennen.
Hier hebben we wat ideeën en tips gedeeld over de verschillende formaten lijsten en hun kenmerken. Wat vind jij? Vind je dat je genoeg inspiratie hebt opgedaan?
Vertel ons er alles over!
We horen graag van je.
Welke maat montuur heb jij gekozen? Waarom heb je ervoor gekozen?
Welke trucjes heb je gebruikt?
Ik zou graag willen weten welke stijl je hebt aangenomen en wat er voor jou is veranderd!
Deel met ons hoe we je hebben kunnen begeleiden.

Gratis levering

vanaf 90 Euro aankoop*

Responsieve en Nederlandse, Belgische klantendienst 🇳🇱

6/7 dagen per e-mail

Levering Nederland, België

Levering in heel Nederland, België

100% veilig

PayPal / MasterCard / Visa

10% korting op de hele winkel!

Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang uw welkomstgeschenk.